is er een verschil tussen een binnenband van een racefiets en een normale fiets?

Ik zou graag een nieuwe binnenband willen bestellen maar als ik op internet naar verschillende sites kijk zie ik bij sommige binnenbanden ''race" ervoor staan? Zo luidt mijn vraag is er een verschil tussen een binnenband van een normale fiets en die van een racefiets?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het verschil is het gewicht. racebandjes zijn lichter omdat ze dunner zijn maar toch harder kunnen worden opgepompt. Het betekent wel dat ze dan niet eeuwig hard blijven, je moet ze vaker oppompen om ze zo hard te houden. Uiteraard zijn ze ook duurder. Zolang je geen ambities hebt om Nederlands kampioen te worden, of dat je deze zomer meedoet met de Tour de France of de Vueltae, zou ik de 'gewone' kopen.

Het voornaamste verschil zit in het ventiel. Bij racefietsen wordt het Presta-ventiel (heet ook Frans ventiel of race-ventiel) gebruikt. Bij 'normale' fietsen meestal het Dunlop-ventiel (Hollands ventiel). Het Presta-ventiel is smaller. Heb je een velg die gemaakt is voor een Presta-ventiel, dan past daar geen Dunlop-ventiel in. Behalve bij racefietsen wordt dit ook bij sommige toerfietsen en sportieve 'gewone' fietsen gebruikt. Verder is er verschil in bandenmaten. Niet alleen de diameter van het wiel is van belang (bijv. 26 of 28 inch) maar ook de diameter van de band zelf en de breedte van de velg. Kijk op je oude binnenband of op de buitenband welke bandenmaat je moet hebben. De aanduiding 'race' kan duiden op het soort band (smal, voor een smalle band van een racefiets) maar ook op het soort ventiel (race-ventiel = presta-ventiel).

Bronnen:
http://www.fietsband-kopen.nl/fietsventielen.php

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100