Waarom moet ik vaak enorm poepen als ik aan het hardlopen ben?

Hoewel ik voor de start niet 'hoef', moet ik vaak onderweg opeens enorm. En vaak ik het ook nog dun. Het is een beetje onsmakelijk verhaal, maar kent iemand hier een fysiologische verklaring voor? (Dank aan de scouting, waar ik vanavond langsliep, en waar ik even mocht 'zitten'.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lichaamsbeweging heeft een stimulerende werking op de darmen, dat ten eerste. Het simpele feit alleen al dat je gaat hardlopen, kan dus een uitstekende aanleiding zijn voor de boodschap om zich aan te kondigen. Daarnaast wordt je lichaamstemperatuur wat hoger, produceerd je adrenaline ('vechten of vluchten'-hormoon) en merkt je lichaam dat je moe wordt en wil het 'ballast' afwerpen, en ook dat heeft allemaal een ....stimulerende darmwerking. Het enige dat je er tegen kunt doen is ruimschoots (echt ruimschoots, minstens een uur of twee) voor het hardlopen niet eten, en als het kan nog voor die tijd de darmen de gelegenheid geven zich te legen. Dan heb je de beste kans dat je je rondje volmaakt. Maar een garantie is het niet.

Dat is niet raar. Door de beweging gaan je darmen werken!

Misschien moet je eens wat lichters eten voordat je gaat sporten.

Ik ken het, buikpijn onderweg, en als je thuis komt een hoop voor 2 dagen. Dat loopt niet echt prettig. Zaak is, voor het lopen rustig te gaan zitten op de pot, met een boek erbij. Als er in 10/15 min. niks komt, is de kans klein dat je onderweg wel moet.

Je moet misschien ook eerst eten en dan 10 minuten later hardlopen maar je moet ook is uitrusten! Zorg ook goed voor je lichaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100