mijn dochter van 6 turnt graag en veel. ze turnt nu in een selectie en een jong talenten groep. ze zou het liefste iedere dag turnen. wat is gezond?

als mijn dochter iets in haar hoofd heeft dan gaat ze ervoor. maar ze is ook competitie gericht. en dat maakt dat ze net zolang doorgaat totdat het goed is. ze is er zelfs thuis druk mee bezig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik neem aan dat je dochter onder deskundige begeleiding turnt. Misschien zou je eens kunnen overleggen met die mensen. Met vragen als: "Is ze de enige hier die zo fanatiek is?" "Ze is er thuis ook mee bezig; wordt dat niet teveel?" "Kunnen we regelmatig overleggen, of het niet te dol wordt?" Verder goed in de gaten houden, of ze geen lichamelijke klachten krijgt, zoals overbelaste spieren e.d. Als ze dit op die turnclub prima vinden, je dochter blijft er gezond bij, ze heeft er plezier in, andere dingen lijden er niet onder (school, vriendinnetjes) en ze doet zo nu en dan ook nog wat anders (lezen en spelen), dan zou ik het lekker zo laten. Misschien ook eens met haar praten over die competitiegerichtheid. Waarom ze zo graag de beste wil zijn. Misschien lukt het je, om haar ook in te laten zien, dat "de beste zijn" niet het enige is, wat telt in het leven. In het algemeen zou je kunnen proberen, ook andere leuke dingen te stimuleren, zodat ze in ieder geval goed door krijgt, dat er meer is dan turnen alleen. Juist als je 6 jaar oud bent, lijkt me dat heel belangrijk. Succes!

als ze verder voldoende rust neemt en dus weer volledig hersteld is als ze begint met de volgende training. Lijkt me het goed gaan! Maar vergeet niet dat topsport vaak in uiterste gaat en dat je dus als ouder er boven op moet blijven zitten, qua herstel,voeding,rust,slapen maar ook prestaties op school!

Er zijn twee aandachtspunten denk ik. Ten eerste is het van belang om te weten of haar prestatiedrang voortkomt uit onzekerheid. Als dat zo is, dan zou ik daar als ouder zeker wat aan proberen te doen. Ook als ze niet de beste is, is ze goed genoeg en wordt er net zoveel van haar gehouden. Ten tweede zou ik letten op fysieke gesteldheid, oppassen dat haar grenzen van pijn, vermoeidheid, etcetera niet overschreden worden. Een kind dat te graag wil zal altijd zeggen dat het goed gaat en nog wel even door kan, of signaleert de voortekenen niet eens. Dat is jouw taak als ouder, want er zijn genoeg trainers en professionals die net een tikje te ver gaan.

als ze verder voldoende rust neemt en dus weer volledig hersteld is alles oke

Bronnen:
ioup

Topturnen is per definitie meer sport dan je lichaam nodig heeft. De begeleiding is heel belangrijk. Maar de begeleiding wil wel resultaat. Turners lopen een heel groot risico op problemen in de loop van hun leven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100