Wat voor behandeling moeten hyperandrogene vrouwen ondergaan die gevoelig zijn voor testosteron?

De Zuid-Afrikaanse sportvrouw (800m) Caster Semenya heeft wel inwendige ballen maar zijn (gedeeltelijk) ongevoelig voor testosteron tevens heeft ze ook een y-chromosoom en heeft ze een vriendin.

Als je haar zo ziet lijkt ze toch erg mannelijk, maar ze mag toch als vrouw deelnemen omdat een van de richtlijnen is dat men ongevoelig is voor testosteron dan wel daarvoor behandelt is. Omdat het mi niet lijkt dat ze ongevoelig is voor testosteron zal ze misschien een behandeling ondergaan. Maar wat houdt dat in? Is dat een permanente of tijdelijk ingreep, fysisch of chemisch?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Caster_Semenya
http://nos.nl/rio2016/artikel/2127358-dit-gebeurde-er-vannacht-in-rio.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Een hormoonbehandeling via medicijnen: https://www.theguardian.com/sport/2016/aug/21/caster-semenya-wins-gold-but-faces-scrutiny Toegevoegd na 46 minuten: http://www.nytimes.com/2016/08/20/sports/caster-semenya-800-meters.html Hier wordt hormoononderdrukkende behandeling genoemd en het verwijderen van de inwendige testikels. Toegevoegd na 1 uur: Hier worden de mogelijke behandelingen weergegeven. http://www.dokterjohn.be/androgeen-ongevoeligheid-syndroom.html BEHANDELING AOS of AIS De behandeling bestaat eerst uit de lichamelijke behandeling waarbij men zorgt dat AOS vrouwen als normale vrouwen lichamelijk kunnen functioneren en ten tweede en zeker niet minder belangrijk uit psychische begeleiding. Bij complete AOS kunnen de gonaden (testes) van jonge AOS vrouwen na de puberteit verwijderd worden omwille van het gevaar voor ontaarding. Er wordt gewacht tot na de puberteit om de normale puberteitsontwikkeling spontaan te laten gebeuren (door productie van oestrogenen door de aromatisatie van de hoge testosterone titers in vet weefsel en door kleine productie van oestrogenen door testes) Een hormoonbehandeling kan helpen bij het in stand houden van de vrouwelijke eigenschappen na wegname van de gonaden. Er worden enkel doorlopend oestrogenen gegeven en geen progestagenen gezien het ontbreken van een baarmoeder. Ook moeten de oestrogenen voldoende hoog gedoseerd worden om osteoporose of vapeurs te voorkomen. Een botdensiometrie om de 5 jaar is aangewezen. (De redenen zijn hier anders omschreven, maar het gevolg zal gelijk blijven, een verminderde testosteronproductie, waar het allemaal om te doen is.) Toegevoegd na 1 uur: Overigens is de regel opgeschort, op dit moment hoeft er dus niks gedaan te worden. In 2017 zou dat weer kunnen veranderen. http://www.abc.net.au/triplej/programs/hack/caster-semenya-at-the-olympics/7752102 Toegevoegd na 1 uur: Op dit moment geen is dus het antwoord op de vraag. Toegevoegd na 2 uur: Even voor de duidelijkheid ik heb dus beantwoord de vraag: Wat voor behandeling moeten hyperandrogene vrouwen ondergaan die gevoelig zijn voor testosteron (als zij hun carriere door willen zetten als atlete)? Niemand moet natuurlijk iets, maar dan zou uitsluiting van sportevenementen volgen (althans met de oude regels). Toegevoegd na 1 dag: "werd in 2011 ingevoerd. De consequenties waren ingrijpend: hyperandrogene loopsters dienden ofwel hun interne testikels te verwijderen, ofwel met chemicaliën hun testosterongehalte terug te dringen."

Bronnen:
https://decorrespondent.nl/5092/Als-de-fav...

Haar intersexualiteit - want dat is het natuurlijk - is in dit geval vermoedelijk veroorzaakt doordat ze in eerste instantie tijdens de zwangerschap wel is "begonnen" aan de ontwikkeling tot man, maar doordat ze ongevoelig is (geworden) voor testosteron, heeft ze uiteindelijk vrouwelijke uiterlijke geslachtskenmerken gekregen. Wat ook van belang is is haar "genderidentiteit"; VOELT ze zich "van binnen" man of vrouw ? De seksuele oriëntatie/voorkeur, die NIET per se samen hangt met het geslacht, doet daarbij verder volstrekt niet ter zake. Ze is dus in een periode van de zwangerschap ooit wel blootgesteld geweest aan testosteron, maar dat duidelijk niet meer. Deze vorm - en eigenlijk ELKE vorm - van intersexualiteit hoeft an sich niet "behandeld" te worden ; het is namelijk geen ziekte, maar gewoon een natuurlijke variatie ergens in het grote grijze gebied van twee uitersten, waar vooral CULTUREEL problemen door kunnen ontstaan, maar niet per se lichamelijk. Of ze bijvoorbeeld hormoonbehandelingen wil ondergaan - met welk doel is mij niet gehele duidelijk - is haar eigen keuze. Alleen wanneer ze er bijvoorbeeld voor zou kiezen van geslacht te veranderen, zou behandeling met vrouwelijk of mannelijk hormoon een doel kunnen dienen, maar als je ongevoelig bent voor testosteron lijkt me dat nogal nutteloos.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100