Waarom kun je bij skaten/skeeleren een hogere snelheid behalen dan met steppen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij het steppen moet de afzettende voet even snel naar achteren bewogen worden als dat de stepper voorwaarts aan het bewegen is. De grond staat immers stil. Bij het skaten en skeeleren kan de afzettende voet zich afzetten tegen het naar achteren vliegende wegdek zonder dat de voet daarbij per se zo snel naar achteren hoeft te gaan. Het zijn dus de wieltjes onder de afzettende voet die het verschil maken. En bij schaatsen op ijs heb je wel geen wieltjes, maar daar is het voorwaarts glijden van de afzettende voet de vergelijkbare noodzakelijke factor om hard te kunnen gaan. Toegevoegd na 3 minuten: Het feit dat de afzettende voet even snel naar achteren moet worden bewogen als de voorwaartse snelheid van de step is, beperkt de maximaal te behalen snelheid tijdens steppen. Behalve wanneer de stepper over een lange helling naar beneden rijdt dus, dan kun je wel harder gaan.

Steppen is een soort lopen en als je te snel gaat val je. Bij skeeleren en rolschaatsen heb je geen stroef contact met de ondergrond waardoor je zou kunnen vallen.

Bij schaatsen en skeeleren zet je af tov de andere schaats. De andere schaatst beweegt vooruit, maar doordat je onder een hoek afzet lijkt het alsof de andere stil staat. Hier door stapel je snelheid op snelheid. Daarom kan je hogere snelheden bereiken dan bij het steppen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100