als je zwemt, maakt het voor je calorieverbuik verschil hoeveel slagen je nodig hebt om de gewenste afstand af te leggen?

ik zwem dagelijks met een heel sportief maatje. zij is in 13 slagen aan de andere kant van het bad, terwijl ik daar minstens 30 slagen voor nodig heb. ik vroeg me af of dit nog van invloed is op het calorieverbruik. (en trouwens ook op de spiergroei).

Toegevoegd na 1 minuut:
'verbuik' moet natuurlijk zijn: 'verbruik'.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja en nee. Deze vraag is veel complexer dan je mogelijk dacht toen je het vroeg. Er spelen een aantal zaken door elkaar. In feite gaat het om de waterverplaatsing die je veroorzaakt, die stuwt je vooruit. Je zou heel grof kunnen stellen dat je zwemmaatje per slag bijna 3x zo veel water verplaatst als jij, daarom heeft die maar 13 slagen nodig en jij 13. Een zwemslag van je partner zou dan per stuk meer energie moeten kosten. Als je het zo stelt zou je heel globaal kunnen zeggen dat het alleen gaat om de afstand, of je dat in 15 grote of 30 halve slagen doet maakt niet uit. Maar er is meer. Als je 5 km wandelt gebruik je veel minder energie dan wanneer je 5 km hardloopt en als je 5 km sprint (als je daartoe in staat zou zijn) gebruik je nog meer energie. Dat geldt voor zwemmen ook wel, hoe sneller je zwemt hoe meer energie je verbruikt. En dan komen de persoonlijke effekten er nog bij. Dus samenvattend zou ik op deze vraag zeggen: als jullie ongeveer even snel zwemmen gebruiken jullie heel globaal gezien evenveel energie, jij maakt kleine korte slagen, de andere lange slagen. Het verschil in snelheid is belangrijker en ik denk dat de ander harder ging, dus denk ik dat die uiteindelijk met een kleiner aantal slagen toch meer energie verbruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100