Waarom fietst men vaak staande een berg op?

Veel fietsers gaan in de pedalen staan als het fietsen moeizaam gaat, zoals tegen een berg op of als ze tegen de wind in fietsen. Waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat ze dan, door hun gewicht te gebruiken, meer kracht op de pedalen kunnen zetten.... logisch toch?

Als je staat kun je meer kracht zetten..

Meer gewicht op de pedalen, geeft meer traktie aan het wiel.

Als jij normaal fietst komt de kracht alleen uit de benen. Maar als je berg op gaat en dan gaat staan komt je gewicht van jou bovenlichaam erbij dan heb je kracht plus gewicht.Het nadeel is dat je het niet lang volhoud.Omdat het tenkoste gaat van je uithouding vermogen.

tegen een korte steile helling kan het even voordeel opleveren om te gaan staan, maar staand heb je meer luchtweerstand en dat is dus niet economisch. Bij tegenwind al helemaal niet, maar veel fietsers hebben een broertje dood aan schakelen. Ik schakel zelf al gauw terug en merk dan dat ik met dezelfde krachtsinspanning andere fietsers passeer die moeizaam voortzeulen in een te hoge versnelling (dat lijken ze stoer te vinden).

Ze leggen hun gewicht erbij op de pedalen, en dat zijn zomaar 40 kilo´s of meer per pedaaltrap, en daarom geldt dat voor elke bergtrapperd of wielrenner...

■Staand fietsen moet met een voldoende zware weerstand omdat je anders je knieën te zwaar belast. Vaak is dit dus klimweerstand, alsof je een heuvel opfietst. Je staat als een wielrenner, met het achterwerk vlak boven het zadel en het bovenlichaam naar voren. Houd wel je hoofd omhoog, dan krijg je meer zuurstof binnen ■Joggen of lopen: je staat rechtop op de pedalen en loopt als het ware als op een cross trainer. Vaak wordt dit afgewisseld met zitten. ■De freeze is spierversterkend: je fietst staand en houdt je bovenlichaam helemaal stil.

Bronnen:
http://sport.infonu.nl/diversen/27250-spin...

als je op de fiets zit dan geef je wel kracht maar de kracht is minder dan als je staat en dan trapt. Bij de een geef je kracht alleen vanuit je benen en bij de andere ook van de rest van je lichaam. Meer massa dus meer kracht

Als je gaat staan kan je meer kracht op de pedalen zetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100