Wat zijn de regels met betrekking tot het geven of krijgen van minpunten op Goeie Vraag ? Zie extra uitleg!

Ben op 4 maart jl. actief geworden op Goeie Vraag. Heb al vele malen de richtlijnen/regels gelezen/bestudeerd (soms noodgedwongen...), maar kan niets vinden over het geven van minpunten.

Als ik gesloten vragen lees (heel interessant!) kom ik antwoorden tegen waar soms zowel plus- als minpunten gegeven zijn, met reacties die inhouden dat de pluspunt als compensatie gegeven is voor de 'onterechte' minpunt.

Als dat zo gaat jammer, maar het zij zo.
Mijn vraag is wordt die minpunt gerekend of is het meer het gevoel dat je antwoord niet goed gevonden wordt ?

Dus ook al geef je het goede (al dan niet met 'bronnen' gestaafde) antwoord, als er genoeg mensen zijn die een minpunt geven, dan maakt het niet meer uit of je een of twee pluspunten krijgt !

Heel graag een duidelijk antwoord.

Toegevoegd na 5 dagen:
Hartelijk dank voor de duidelijke/uitgebreide antwoorden!
Volgens mij zijn er alweer 'minkukels' bezig geweest : het zij zo...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor elke plus die je krijgt, krijg je een punt erbij (te zien in je puntentotaal). Minnen tellen niet mee in je puntentotaal, dus als iemand jou een min geeft, gaat er geen puntje van je score af. Plussen en minnen tellen wel allebei mee in je antwoordbeoordeling. Toegevoegd na 9 minuten:   Afgezien van wat het voor de ontvanger betekent: Je "hoort" een plus te geven voor een waardevol antwoord, en een min voor een antwoord dat niets bijdraagt, of dat fout/misleidend/ofzoiets is. Het is dus niet de bedoeling dat je een plus geeft als iemand een slecht antwoord geeft, maar wel iets zegt waar je het in principe mee eens bent. Het doet er niet toe of jij het met het antwoord eens bent, waar het om gaat is of het antwoord waardevol is - dat zijn twee verschillende dingen. Zo kun je heel goed een plus geven voor een antwoord waar je het *niet* mee eens bent. Zo'n antwoord kan namelijk een interessante nieuwe invalshoek hebben, en daardoor toch een waardevolle bijdrage zijn, ook als het tegen jouw mening ingaat. Helaas zie je dat er vaak "duimpjes-oorlogen" worden gevoerd, waarbij waardevolle antwoorden een min krijgen, enkel omdat de mingever een andere overtuiging heeft. Nog jammerder is dat je soms "straf-minnen" krijgt. Mensen die ergens in een reactie iets schrijven waar een ander boos over wordt, kunnen in de daaropvolgende dagen rekenen op een aantal onterechte minnen. Dat zijn strafminnen, ook wel wrokminnen genoemd. Toegevoegd na 5 dagen:   Naar aanleiding van je toevoeging: In elke categorie kunnen bepaalde gebruikers als kennispartner zijn aangemerkt (dat wordt door het GV-beheer gedaan). Als zo'n kennispartner een antwoord geeft, wordt dat antwoord omkaderd en bovenaan gezet, zelfs al zou die kennispartner de laatste zijn die een antwoord had gegeven.

Helaas zijn er geen regels met betrekking tot het geven van plus- en minduimen. En zal iedereen die enige tijd op Goeie Vraag actief is bemerken dat het uitdelen van die duimen niet overeenkomt met de oorspronkelijke bedoeling ervan. Het zijn vaak voorkeursduimen. Niet gegeven omdat een antwoord zo goed of zo slecht is, maar alleen omdat men de beantwoorder wel of niet aardig / origineel / grappig / en dergelijke vindt. Het record aan minduimen wat ik heb gekregen voor een antwoord wat door de vraagsteller als beste antwoord werd verkozen is vijf. Vijf personen die aanklikten dat ze het correcte antwoord niet waardevol vonden. Het puntenaantal gaat er weliswaar niet door omlaag, maar het voelt zó onterecht... En op den duur wordt je antwoordwaardering lager, dus je ziet het op die manier wel invloed hebben. Er speelt wellicht jaloezie mee, en soms is het wraak op een reactie die ze kregen op een antwoord dat zíj gaven. Geregeld heb ik ook het idee dat mensen niet eens goed lezen wat voor antwoord er gegeven is, maar dat ze uitgelokt worden door de duimpjes die er al staan en er dan nog maar zo een bij aanklikken. Een paar zeer geliefde beantwoorders krijgen er zo veel plusduimen bij. Het is wel ingesteld dat je maximaal tien punten voor plusduimen krijgt, dus dat wordt enigszins tegengehouden. Maar een eerlijk systeem is het op deze manier niet. Toegevoegd na 5 dagen: Som is moderator. Daarom staat hij ook te boek als kennispartner in de rubriek Goeie Vraag. Alle vragen over Goeie Vraag die door een moderator worden beantwoord worden daarom omkaderd bovenaan gezet. Dat geldt ook voor andere rubrieken die kennispartners hebben.

De regel is dat je niet overmatig iemand minpunten mag geven (geldt ook voor pluspunten). Bij (vermeend) misbruik wordt je stemrecht ontnomen. Daarnaast vraag je of er met minpunten wordt gerekend. Dat is wel zo, bijvoorbeeld voor je gemiddelde antwoordwaardering. Maar daarbij gaat het om het eindtotaal van plussen en minnen. Dus 5 plussen en 3 minnen is +2. Minpunten op een antwoord worden echter niet van je puntentotaal afgetrokken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100