Waarom krijg ik het ineens koud halverwege mijn uurtje baantjes trekken in het zwembad?

Eenmaal per week ga ik een uurtje zwemmen, gewoon baantjes trekken. Niet fanatiek, maar ook niet af en toe even naar de overkant. Gewoon lekker rustig doorgaan dus. Nu viel het me echter op dat ik telkens halverwege dat uur dus opeens kippenvel krijg, echt rillingen. Wie heeft hier een uitleg voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als een mens zich in een omgeving bevindt waarvan de temperatuur lager is dan zijn lichaamstemperatuur, dan wordt er warmte afgegeven aan de omgeving en daardoor koelen we af. In de lucht valt die afkoeling nog wel mee, daarom kunnen we bijvoorbeeld in lucht van 20 graden goed leven, maar in water gaat dat minder goed. Dat komt omdat warmte veel sneller door water wordt opgenomen dan door lucht. Of anders gezegd, aan water geven we veel sneller warmte af dan aan lucht. Personen met een beetje dikke onderhuidse vetlaag die ook nog actief zijn in het water koelen ook bij 24 graden nog niet af, terwijl magere mensen ook als zij intensief zwemmen in water van 27 graden het nog koud krijgen. Bedenk in ieder geval dat zwemwater veel warmer hoort te zijn dan lucht om ons behaaglijk in te voelen. Bedenk ook dat als iemand het koud krijgt als hij aan het zwemmen is, harder zwemmen niet helpt. Wel wordt er dan meer warmte geproduceerd, maar de warmteafgifte neemt door sneller te gaan zwemmen ook toe, nog sneller dan de warmteproductie, waardoor men toch nog afkoelt.

Bronnen:
http://sport.infonu.nl/diversen/44020-hygi...

water koelt je lichaam 40 keer sneller af dan de lucht dat doet ,dus is het logisch dat je het koud krijgt in het water na een half uur,

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100