Tot hoe laat is het toegestaan om te voetballen op een voetbalveld die in een woonwijk ligt

Wij wonen in een Nieuwbouwwijk welke tegen een voetbalcomplex ligt. Hier worden regelmatig s avonds (na 22u) trainingen gehouden. Nu wisten we dat er wat geluidsoverlast zou zijn maar dat dit tot zo laat doorgaat hadden we niet verwacht....zeker niet met 2 kleine kinderen die ook moeten slapen. Tot hoe laat is dit toegestaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is een "Milieubesluit voor de sportsector" 1. Besluit horeca-, sport- en recreatieveinrichtingen milieubeheer (Stbl. 1998, 322). "Het besluit is onder meer van toepassing op een inrichting waarbij: “uitsluitend of in hoofdzaak sprake is van het in de openlucht of besloten ruimte beoefenen van sport”. Het gaat dus om sportaccommodaties zoals sporthallen, gymzalen, veldsportcomplexen. etc.; al dan niet met een eigen kantine." 1.1. Inhoud Het besluit bevat algemene regels waaraan o.a. sportaccommodaties moeten voldoen ter bescherming van het milieu. Het besluit kent veel “open normen”. B & W heeft voorts de bevoegdheid om “nadere eisen” aan de sportvereniging te stellen, die afwijken van de normen in het besluit. Aldus kan de gemeente, kijkend naar het individuele geval, maatwerk leveren. 1.1.1. Geluid De maximaal toegestane geluidsoverlast van de omgeving bedraagt 50 dB voor overdag (7.00-1 9.00 uur), 45dB voor de avonduren (19.00-23.00 uur) en 40 dB voor de nachtelijke uren. Voornoemde geluidsniveaus worden met 20 dB verhoogd ter vaststelling van de piekniveaus. Onder piekniveau wordt het geluid van incidentele zaken verstaan. Bijvoorbeeld het geluid van een vat bier dat bij het laden en lossen per ongeluk de keldertrap valt. Het geluid van bezoekers van sportwedstrijden (juichen van publiek; dichtslaan van autoportieren) wordt bij de vaststelling van de piekniveaus niet meegenomen. Hetzelfde geldt voor de geluiden van het sporten zelf (bal tegen boarding, etc.). Als het binnen (het clubhuis) of buiten (sportveld) muziek draaien een structureel onderdeel van de bedrijfsvoering is, is de gemeente bevoegd een akoestisch onderzoek te verlangen van de sportvereniging. Vooralsnog wordt er van uit gegaan dat bij sportclubs niet het geval is. De geluidsvoorschriften zijn niet van toepassing tijdens dagen waarop gemeentelijke/nationale festiviteiten plaatsvinden of bijzondere sporttoernooien. Dit met een maximum van 12 dagen per jaar. " Uiteraard kunnen er ook bepalingen staan in de Algemene Plaatselijke Verordening, maar die kan iedere gemeente voor zich vaststellen. Voor het idee: 40 decibel is het geluidsniveau in/van een "huiskamer, slaapkamer, rustig kantoor, rustige woonbuurt, vogels bij zonsopkomst, zacht geroezemoes in een klas." 50 decibel: "Licht autoverkeer op 30 m, eigen kantoorkamer, regen, koelkast, in het bos" 60: normale conversatie

Idd 22:00 uur. In principe mag er de hele nacht worden gevoetbalt, tenzij het overlast veroorzaakt. Dat is bij jullie het geval, dus kun je ze vragen om na 10 uur de bal met rust te laten en de kinderen te laten slapen. Zo niet (niet zeggen, maar doen na 2x zelf te hebben gevraagd) de politie bellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100