Waarom wordt op een EK/ WK voetbal altijd eerst een poule fase gespeeld?

Ik redeneer: de kampioen is de beste van iedereen en wint van iedereen. Maar met een poulefase kun je zelfs door te verliezen toch nog kampioen worden.

Waarom niet zo: als er zestien landen moeten spelen, gaan er 16 lootjes in de hoge hoed. A speelt tegen B, C tegen D enz. In een tweede hoed zitten 8 lootjes: winnaar AB speelt dan bijvoorbeeld tegen winnaar CD, maar kan net zo goed tegen DE of FG spelen. Daarna weer een hoed met vier lootjes.

Het lot bepaalt dan steeds wie er tegen wie moet spelen en de sterkste landen komen elkaar vanzelf wel tegen.

Waarom dan toch een poule fase?

Toegevoegd na 12 uur:
Ik heb eens de proef op de som genomen en een loting gedaan voor de zestien landen die nu het EK spelen.

1. Griekenland - Polen
2. Denemarken - Frankrijk
3. Portugal - Zweden
4. Ierland - Italië
5. Oekraïne - Rusland
6. Kroatië - Tsjechië
7. Nederland - Engeland
8. Spanje - Duitsland

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uiteraard zou het ideale antwoord moeten luiden: Om de minder sterke landen een kans te geven meerdere wedstrijden te kunnen spelen op een groot podium. En daarnaast ook om de grote landen te beschermen. Je zult maar net een wedstrijd je dag niet hebben of je zult een loting hebben waarmee alle grote landen direct elkaar treffen en Verweggistan per ongeluk in de finale belandt met Timboektoe, daar zit niemand op te wachten. En dan nu het echte antwoord: Centjes! Zes wedstrijden per poule in plaats van het geheel binnen twee wedstrijden te bereiken. Dat scheelt een hoop geld voor uitzendrechten, sponsorinkomsten etc.

Als je de topteams eerst onderverdeeld in verschillende groepen, samen met kleinere, zwakkere ploegen, dan is de kans kleiner dat ze meteen uitgeschakeld worden. Naarmate het tornooi dan vordert, worden de zwakkere ploegen geneutraliseerd en krijg je almaar meer topaffiches tot je dan een finale als apotheose hebt. Dat is uiteraard commercieel veel interessanter dan wanneer je het gevaar loopt dat alle topteams eerst tegen elkaar uitkomen en de helft dan uitgeschakeld wordt, waardoor je dan misschien een veel minder interessante eindronde hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100