Waarom zetten schaatsers als ze met één hand op hand ijs starten een 'puntje' in het ijs bij de start?

Ik zie vaak dat schaatsers die met één hand op het ijs starten bij de start de met hun schaats even een heel klein gaatje in het ijs maken.
Is dit ergens goed voor en waarom doen ze dat?

Toegevoegd na 1 dag:
Let op wat Mika Poutala (de Fin in het blauw) aan het begin doet, hij zet de achterkant van zijn schaats in het ijs.
Dat is dus wat ik bedoel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze zetten een hand op ijs : omdat zij dan beter kunnen stilstaan bij de start en dan een valse start voorkomen . Zij moeten voor de start helemaal stilstaan . En dat geld ook voor het puntje maken in het ijs . Toegevoegd na 3 dagen: Ik heb even navraag gedaan bij een trainer en die zij dat het onbenullige actie was zonder nut . Vroeger werd het weleens gedaan om meer steun te krijgen bij het stilstaan . Maar toen was de starthouding ook anders het aantal graden waarin de schaatser stond was toen anders dan nu .

Bronnen:
Een schaatstrainer

als ze met hun hand op het ijs staan, hebben ze het "idee"dat ze daar ook mee kunnen afzetten. dat ze een puntje in het ijs maken heeft te maken met grip. bij het starten tikken/stampen de schaatsers met hun schaatsen op het ijs om meer grip te krijgen voor de afzet. of het ook echt nut heeft, geen idee, de schaatsers hebben namelijk niet veel tijd om een goede "muur" achter hun schaatsen te zetten voor een afzet!

bij de downstart duw je jezelf als het waren overeind met je hand, vandaar het gaatje in het ijs om je duim in te stoppen daardoor hebben ze meer grip.

doordat ze hun punt in het ijs zetten zetten ze zichzelf af enhebben ze ook het gevoel dat ze iets meer grip op het ijs het zelfde geld voor die hand op het ijs

123nouk heeft het bijna goed. Bij de downstart, leun je inderdaad iets met je hand op het ijs en om grip te krijgen maak je inderdaad een puntje in het ijs. daar stop je echter niet je duim in maar je wijsvinger.

Bronnen:
Handboek wedstrijdschaatsen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100