Balletje balletje raadsel . Waar ligt het balletje?

Balletje balletje was een illegaal gokspel dat in de jaren '80 op straat werd gespeeld. Er waren in dit spel vijf samenwerkende handlangers.
Twee ervan hadden zich vermomd als spelers uit het publiek. Eén handlanger stond op de uitkijk of politie er aankwam. Inzet was honderd gulden en als je het balletje onder het door jou aangewezen doosje lag , kreeg je 1 op 1 uitbetaald.
Er waren drie ( lucifers doosjes ) en een balletje in dit spel . De balletje dealer begon met alle doosjes open te laten zien en het balletje in het spel te brengen.
Daarna werd gewisseld met de drie doosjes. Onder het wisselen werd quasi nonchalant even het doosje met het balletje omvergeworpen , alsof de dealer nog niet zo goed kon wisselen.
Aan het eind van het wisselen met de doosjes , kreeg de toeschouwer nog één keer het balletje te zien , in diezelfde onhandige beweging ( doosje niet helemaal tegen de grond ) .

Stel je bent speler en je wilt 100 gulden inzetten . Je hebt afgewacht en je hebt gezien dat de voorgaande twee ronden , een speler twee keer raak had en dus twee keer honderd gulden heeft verdiend. Je hebt gezien dat het buitenste rechter doosje het balletje bevat . Je weet het ( bijna ) 100 % zeker.
Je haalt honderd gulden uit je portemonnaie en je betaalt de handlanger van de dealer.
Dan mag je één doosje ( van de drie ) waar je denkt dat het balletje ligt open draaien.

Vraag : Waar ligt het balletje en waarom daar , of waarom daar niet ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat maakt helemaal niets uit. Het balletje ligt per definitie nooit onder het doosje dat je aanwijst. Deze vingervlugge oplichters schuiven het balletje onder een ander doosje dan je geraden hebt, op het moment dat jouw doosje wordt opgetild. Zonder balletje daaronder, uiteraard....

In de handpalm van de dealer, klaar om onder een ander doosje geschoven te worden.

Ik heb dit spel in de jaren 80 vaak gade geslagen in Amsterdam,en daar heel wat rijke amerikanen en duitsers opgelicht zien worden. zelfs ik als toeschouwer wist zeker waar het balletje lag,en de amerikaan zette zijn voet er op,maar nog ging het balletje vingervlug in de handpalm van de dealer. gelukkig heb me er nooit aan mee gedaan,maar voor 9 jaar terug ging een vriendin van ons met haar man ook de boot in in Boedapest ondanks mijn waarschuwing,hup 200 D mark weg. mijn vrouw die hongaarse is sprak de dealer erop aan en dreigde hem aan te geven bij de politie,maar werdt gelijk met de dood bedreigd,dus ik dacht wegwezen,daar kun je toch niet van winnen.

Wat ze volgens mij (ook wel eens) doen, is het balletje wegschieten naar (onder) een andere doosje, Dus door ze beide een beetje op te lichten en dan met een snelle beweging het balletje te verplaatsen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100