Hoe kan je best het verschil tussen je intuitie en je geweten omschrijven ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je geweten is hetgeen dat aangeeft wat goed is wat slecht. Ook kan je van je geweten last krijgen als je je schuldig voelt. Het heeft veelal te maken met wat er tussen jou en een ander gebeurt/is gebeurd. Je intuïtie is een soort basiskennis die je je niet altijd bewust bent. Dat kan gaan over het goede of het slechte doen en daarmee kan het soms lijken op je geweten. Maar je intuïtie gaat ook over je 'gevoel' of wel een onbewuste kennis of je mensen moet vertrouwen, of een situatie goed gaat verlopen, dingen al van te voren 'weten'. Je pikt onbewust allemaal signalen op (non-verbale communicatie) of je kan een situatie 'voorspellen' omdat het eigenlijk een logisch vervolg is op alles wat er al is gebeurd. Je intuïtie heeft niet altijd te maken met goed en slecht maar meer met 'hoe' iets of iemand is.

Je intuitie is gericht op toekomstig handelen, je geweten is gericht op je verrichte handelingen.

Het geweten gaat alleen over goed en kwaad; intuïtie is meer of je iets of iemand kunt vertrouwen of niet.

intuïtie is 'op 'goed' gevoel iets doen je geweten laat je nadenken over wat maar vooral hoe je iets hebt gedaan.

Kathleen Ferrier en Ad Koppejan van het CDA gebruiken hun intuitie om te bepalen (of te voorspellen) of ze in de toekomst volgens hun geweten, het kabinet kunnen blijven steunen. Intuitie is dus iets aanvoelen wat gaat gebeuren, en daar ben je nog niet zeker van. Geweten gebruik je, (en zeker niet alleen achteraf) of je iets voor jezelf kunt verantwoorden of niet.

Intuitie is een "ANWB bord" dat een mogelijke richting aangeeft. Geweten is ook een "ANWB" bord dat aan zelfreflectie doet of je voor jezelf de juiste richting hebt gekozen.

Je intuïtie vertelt je als eerste iets, en je geweten zal dat drie dubbel controleren, overwegen en binnenste buiten keren. Als gevolg krijg je een weloverwogen keuze welke ver verwijderd is van je allereerste gevoel/intuïtie. Tenzij je het denken kunt uitschakelen en je intuïtie veel duidelijker wordt.

Je intuitie komt spontaner en sneller , tevens zit er geen verstandelijke beredenering achter. Het geweten zit toch wat meer in het verstand en staat wat dichter bij de feitelijkheid. Je geweten wekt wel voor toekomstige beslissingen maar is meer een bewust mentaal proces waarbij overwegingen gelden, intuitie is hier -zo goed als- vrij van.

Volgens mij is het 'geweten' het filter voor je intuïtie. Intuitief denk je dat een bepaalde handeling goed is maar je geweten zegt je dat het beter is om het niet te doen!

Intuïtie is breeder je geweten houdt zich alleen maar met negatieve emoties bezig en is gericht op het verleden

Het geweten is volgens mij in bepaalde mate afhankelijk van cultuur, religie en ook je opvoeding. Je intuitie zegt dat je iets wilt gaan doen, of zeggen, maar afhankelijk van bovengenoemde oorzaken kun je daar niet altijd aan toegeven . Je gevoel/intuitie in dienst stellen van je verstand werkt voor mij het beste.

intuïtie heeft te maken wat je aanvoelt omtrent mogelijk gevaar of omtrent gebeurtenissen of andere personen. geweten is de moderator van je functioneren in je leven t.o.v. de jou omringende wereld en de daarmee gepaard gaande afweging van goed en kwaad.

volgens mij is het verschil tussen deze beiden het relativeringsvermogen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100