is geloof ontstaan door angst van het onbekende en neemt de kracht van het geloof af naarmate we meer te weten komen over het leven?

vroeger hadden ze overal wel weer een andere god voor iets.
een god voor de zon, een god voor de regen, een god voor de vruchtbaarheid enz.

vroeger waren dit soort dingen vrijwel onverklaarbaar voor de mensen.
waarom het ineens ging regenen of hoe het komt dat de zon soms verduisterd wordt door de maan enz

tegenwoordig kunnen we een hoop dingen wetenschappelijk bewijzen.
de zon wordt verduisterd als de maan voor de zon komt, zonder invloed van god.
en het weer komt zoals het komt en niet zozeer omdat een god dat wilt.

het antwoord over wat er gebeurt wanneer je dood gaat, je naar de hemel of hel gaat is wetenschappelijk nog niet bewezen.
maar als je in god gelooft dan kom je in de hemel (ff simpel uit gelegd)
maar als we wisten wat er gebeurt als je dood gaat zouden we dan nog steeds geloven in die 1ne god?

we leren steeds meer dingen over het leven en god is steeds minder nadrukkelijk aanwezig in vergelijking met vroeger.
neemt het geloof af naarmate we steeds meer komen te weten over het leven en waarom dingen gebeuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kracht van het geloof neemt niet af naarmate we meer weten over bepaalde elementen van de natuur, het heelal en de levensvormen voor zover we die kennen. Er ontstaan nieuwe geloven, die men overtuigingen of zelfs de waarheid moet noemen van de volgens. Je ziet nu een verschuiving van geloven in God, Goden naar een geloof in de bewijskracht van de wetenschap bijvoorbeeld. Ik zal niet beweren dat de wetenschappers de nieuwe Goden zijn maar ze vormen voor bijv. Atheisten wel de basis voor hun "geloof" of "overtuiging" dat er geen God bestaat. Er ontstaat dus een soort van anti-geloof dat op zijn beurt weer zo sterk is, en ook grotendeels gebaseerd op aannames en voorlopige conclusies zoals bij klassieke geloven, dat er weer gronden zijn deze stromingen als geloof te bestempelen. Ook al mag je dat tegen een atheïst natuurlijk nooit zeggen. Zeker weten doen we nog steeds niets natuurlijk. We zijn pas sinds enkele tientallen jaren echt in staat onderzoek te doen naar de oorsprong van het leven. En we zullen nog veel verrassingen gaan tegen komen. Zoveel weten we nog niet van "het leven".

Het geloof had inderdaad meer aanhangers toen men niet zoveel kennis had en de kerk meer macht had / kreeg. Onder die vele aanhangers zullen vast angstige mensen hebben gezeten. Toen die mensen merkten dat hun angst onterecht was (God straft niet met ziekten, maar de bacteriën op mijn ongewassen handen veroorzaken ziekten), dan kan het best dat ze hun angst-geloof met vreugde vaarwel hebben gezegd. Gelukkig is het geloof niet gebaseerd op angst. Geloven is vertrouwen. En als je op God vertrouwt, is er geen sprake van angst maar van een persoonlijke relatie. Naast een persoonlijke relatie die je met God mag hebben (niet te verwarren met de gelijkwaardige relatie tussen mensen) kun je natuurlijk best kennis blijven vergaren over het bestaan, God zelf en de grote waarom-vragen. Het kan de relatie met Hem verdiepen of onder druk zetten. Maar zoals bij menselijke relaties ook het geval kan zijn, kan ook de Liefde overwinnen, ondanks pijn, vragen en onbeantwoorde vragen. Zo kan die relatie een meerwaarde voor je geloof in God zijn. Het is dan niet alleen een zaak van je hoofd, maar ook van je hart.