Jin Yang principe: Kan iemand mij in heldere bewoordingen het Jin Yang principe uitleggen?

Je mag lekker uitgebreid zijn!
Overigens: a.j.b. geen 'wikipedia antwoord', graag jouw eigen interpretatie, jouw eigen woorden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

yin en yang zijn elkaars tegenpolen. yin en yang zijn in alles aanwezig. Samen vormen zijn het geheel. De interactie tussen die twee geeft leven aan alles. Daarom vormen zij samen de cirkel die universele levenskracht symboliseert. Er is geen yin zonder yang en geen yang zonder yin. Niets is volledig yin of yang. Er is altijd yin in yang en yang in yin. Toegevoegd na 3 minuten: YIN YANG vrouwelijk mannelijk aarde hemel schaduw / water vuur stilte / rust beweging / actie koud warm maan zon zwaar licht dood leven binnen buiten inademen uitademen sluiten openen - + zwart wit gebroken lijn doorlopende lijn

Het Yin en Yang-teken komt oorspronkelijk uit China. De oorsprong van dit symbool komt van TAO, wat weg betekent, maar ook het 'al' of de 'oerwet'. Het zijn twee tegenpolen die je in alles terugvindt. Yin is o.a. het vrouwelijke deel, het koude en het donkere; Yang is het mannelijke, het warme, het lichte deel. Er is geen Yin zonder een beetje Yang en omgekeerd, vandaar de stip van de tegenovergestelde kleur in beide komma's. De leer van Yin en Yang vormt de basis van acupunctuur en macrobiotiek. http://www.heinpragt.com/symbols/symb5.php

Niks is zwart / wit, in alles zijn nuances. In elke tegenstelling is ergens wel een overeenkomst te vinden en tegenstellingen kunnen niet bestaan zonder overeenkomsten. En een tikje chaos natuurlijk!

Yin en Yang zijn kosmische energieën die de verschillende aspecten van de werkelijkheid vertegenwoordigen. Ze worden beschouwd als twee tegengestelde elementen in het universum.Dit moet niet gezien worden als echte of negatieve tegenstelling. Het zijn geen absolute tegenpolen, ze bestaan alleen ten opzichte van elkaar, ze worden altijd in combinatie gebruikt, komen ook altijd samen voor. Deze elementen dienen in evenwicht te komen en vullen elkaar aan. Yin yang is een chinese filosofie die al sinds de tijd voor Christus aangehangen werd. Ze stonden voor bijv. geografisch locaties; Yin stond voor de koude noordzijde v.d. heuvel, Yang voor het warme zuiden. Yin werd gaandeweg met de schaduw gelieerd terwijl Yang met de zon werd verbonden. De Yin Yang filosofie is een zoeken naar evenwicht, het principe vertegenwoordigt de voortdurende beweging en verandering van de kosmos. Om gezond en evenwichtig te zijn, moeten beide energieën in lichaam en geest geïntegreerd worden. De mens bestaat uit de vrouwelijke polariteit ( Yin) en de mannelijke (Yang). Hoewel Yin staat voor vrouwelijkheid en Yang voor mannelijkheid, komen in beide lichamen gewoon beide elementen voor. De man moet zijn Yin of vrouwelijke pool in zichzelf toelaten en de vrouw moet haar Yang of mannelijke pool toelaten. Volgens de chinese filosofie veroorzaakt een disbalans in het lichaam allerlei ziektes. De balans zou iedereen in zichzelf moeten vinden en hangt af van meerdere factoren; lichamelijke constitutie, relaties, werk bezigheden, gezondheid, emotionele beleving en omgeving, het klimaat, seizoen etc. Er kan in principe in iemand disbalans ontstaan, omdat men steeds blootgesteld wordt aan onvermijdelijke verandering. Om gezond te blijven moeten Yin en Yang dus in evenwicht gebracht worden. Het Yin type moet oppassen voor een gebrek aan Yang en vice versa. Het volgende kan gebeuren als het evenwicht er niet is; Tekort aan Yin; mager en afwezig, zenuwachtig, Tekort aan Yang; Oververmoeidheid, consentratieproblemen Teveel aan Yin; Waterophoping in het lichaam, cellulitutis,verstopte bronchiën, Teveel aan Yang; verhit lichaam en geest, driftig worden, hyperactief, rood aanlopen. Het Yin type is; bedachtzaam, introvert, intuïtief, maar ook veranderlijk, wispelturig en humeurig. Het Yang type is; extravert, joviaal en spontaan, maar ook opvliegend en hyperactief.

Oke ik zal ook een poging doen haha! Vaak wordt dit Yin-Yang principe teveel doorgetrokken naar de oorsprong in China, dus oosters wijsheid of basis. Op zich niets mis mee, want ik heb al zelf tal van keren heel veel baat gehad bij o.a acupunctuur ;) In feite is het weinig anders dan een natuurlijke poging om een balans te herstellen, of een effect te beogen die wel iets lijkt op de min en -plus pool in de elektra ;) Mensen (ook dieren) kunnen op tal van manieren, kort of lang "uit balans" raken. Dat de psyche en soma (lichaam) samen in -en op elkaar uitwerken is allang bekend. Zo zijn er ontelbare factoren die iemand 'uit balans' brengen en dus ook veel fysieke klachten geeft. Ooit gaf ik al een voorbeeld "uit eigen doos" van mijn dochter hier ergens. Leek allemaal zo onschuldig! Kijkoperatie in haar knie...oorzaak gevonden, wondje vlot genezen. Ze was 16 jaar toen, en zomaar en dit vrij kort na deze kleine ingreep, allemaal buikklachten! Menstruatie onregelmatig ineens, pijnlijke baarmoeder zone enz, Naar de gynaecoloog gegaan, geen verklaring, alles normaal! Heb haar ( na ruim 6 maanden klachten) toen maar meegenomen naar mijn acupuncturist voor evt advies. Hij stelde hooguit (na pols en tong onderzoek) 5 vragen aan haar en ze mocht naast me liggen met die enge naaldjes LOL. In vrij begrijpelijke taal is haar uitgelegd dat door die kleine knie ingreep (onderdeel maagmeridiaan) een tekort aan yin (hormonen zijn yin) had, als gevolg. Niet dat zij of ik dit echt snapten hoor, maar met naaldjes in je lijf is ineens alles interessanter spontaan ;) Al na 1 behandeling was ze na paar dagen voor het eerst totaal vrij van die zeurende buikpijn en baarmoederkrampjes, en erna kwam ook haar menstruatie weer zo exact om de 27 dagen terug! En zo ken ik tal van voorbeelden waaruit blijkt dat hele yin-yang principe niet gestaafd is op nep of onzin :) Bovendien hoef "je er niet in te geloven" want ook bij dieren en baby's heb ik mooie resultaten gezien ;)

Yin en Yang zijn tegenpolen, uitersten. Iets wat niet Yin is, is derhalve Yang. Yang is samengetrokken, Yin uitdijend, Yang is hard en Yin is zacht enz enz. Is iets 50% Yang dan is het ook 50% Yin. Het is een manier van leven, een manier van kijken in Yin en Yang. En al kijkend zie je steeds meer aspecten van deze dualiteit. Het leert je veel van de natuur als je in Yin en Yang kunt zien/denken. Laat zien wie je bent, dan zal ik zeggen of het Yin of Yang is. Satsang is Yin. Zwijgen is Yang.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100