Wat kan de oorzaak zijn dat mensen tijdens een spirituele sessie op de grond vallen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dan formuleer ik toch maar een antwoord. ;) Een (deel van de) verklaring kan zijn dat hier dezelfde processen een rol spelen als bij het flauwvallen. (zie bron 1) Ik bedacht me net dat de situatie, zoals je die beschrijft in reactie op mullog's antwoord, sterk overeenkomt met het gedrag van mensen tijdens bijvoorbeeld een hypnoseshow. Mensen zijn, zoals bekend, kuddedieren en willen zelden afwijken van de groep. Uit talloze studies is gebleken dat dit erg ver kan gaan. Kijk bijvoorbeeld naar 'The Wave' (bron 2) Je staat tegenover een groep mensen waar een bepaald verwachtingspatroon hangt. Deelnemers voelen (onbewust) de druk om niet af te wijken. Je gedragen als een kip kan om die reden minder gênant voelen dan het niet voldoen aan de verwachting van het publiek dat je onder hypnose bent. (bron 3) Dit kan ook opgaan voor zo'n spirituele sessie. Ik ga zelf nooit naar dergelijke sessies, maar dat mensen er om kunnen vallen ligt ook binnen mijn verwachtingspatroon, net als bij pinkstergemeenten en dergelijke. Het komt me althans minder vreemd voor dan wanneer dit zou gebeuren in een snackbar of op kantoor. Je bent met 100 mensen en de 20 mensen voor je vielen allemaal. Wat doe je dan? Niet vallen, omdat er fysiek niets gebeurt, of wel vallen om maar niet het risico te lopen als buitenbeentje te worden gezien? Nogmaals: Uit massa's onderzoeken blijkt dat dat laatste vaker het geval is dan de meeste mensen zullen vermoeden. Bij deze benadruk ik ook nogmaals dat dit geen bewuste keuze hoeft te zijn. Sterker nog: dat zal meestal onbewust gebeuren.

Bronnen:
http://atomies.org/2012/10/24/lectures/apr...
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wave_(novel)
http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/psyc...

De ontspanning laat je hoofd 'leegmaken', daardoor ontspannen de spieren en val je neer.

Mensen hebben de neiging om relaties te leggen die niet bestaan. Het is mogelijk dat deze vraag vanuit dat oogpunt ontstaat. De spirituele sessie wordt gekoppeld aan het vallen terwijl de werkelijke reden uit de link van Rabelais komt (langdurig staan, heftige emotie of meer persoonlijke oorzaken die je niet weet zoals onvoldoende eten). Misschien is de relatie spirituele sessie betekent lang staan / veel emotie waardoor mensen vallen (ik noem maar iets). Om daar achter te komen zou je spirituele sessies met elkaar moeten vergelijken. Dat zou je kunnen doen door de sessie achteraf te beschrijven en te noteren wat er allemaal gebeurde en dit nadat je er een aantal hebt beschreven eens met elkaar te vergelijken. Voor de volledigheid als antwoord (mocht dat nog niet duidelijk zijn) - de oorzaken zitten niet in de spirituele sessie maar in de emoties en fysieke verschijnselen die door de sessie op gang worden gebracht.

Hallo Ed, Het heeft met de menselijk geest te maken en de zalving. Een zalving is een bepaalde geestelijke atmosfeer waarbij mensen kunnen ontvangen uit de onzichtbare wereld. Je hebt vast en zeker wel eens Benny Hinn (er zijn meer predikers ) gezien waarbij vele rijen mensen tegelijkertijd omvallen op youtube. Ik heb het in Ahoy gezien. Maar ik heb het meer gezien bij predikers die bidden dat daarbij de persoon valt, ook mensen die voor het eerst in een kerk kwamen of gebed ontvingen. ( Ter info - over deze verschijnselen is de christelijke wereld ernstig verdeeld ) - Deze verschijnselen komen dus voor bij o.a. sommige evangelie, Pinksterconferenties - Deze verschijnselen komen ook voor bij spirituele sessies, zoals Jomanda. Natuurlijk zal er ook placebo effect - mijn buurman valt om en ik laat me ook vallen. of men verwacht al te gaan vallen vooraf, maar hier valt niet alles simplistisch mee te verklaren. Je zult dus ook geen rationele verklaring hier voor krijgen die volledig voldoet omdat het iets geestelijk is. Het blijft overigens niet bij alleen vallen, het kan ook naast vallen, beven en huilen bewerkstelligen. Waarschijnlijk herken je dit. Hoe je het doet weet ik niet, maar je zorgt er naar mijn mening voor dat er een Jomanda achtige toerusting ontstaat .

Mensen die niet voldoende kapiciteit hebben om EN ontspanne te raken EN tegelijke tijd zich zelf te beheersen kunnen " ontgrendeld" worden. Is er wel teken dat zijn geestelijke goed navolgen, alleen ze moeten in dire-eenheid blijven om disballans te voorkomen. :)

Bronnen:
transmedium Victoria