Waar kom je gevoel vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Gevoel komt van je zenuwen die dat gevoel sturen naar hè hersenen en dan weet je wat je voelt

Kort maar krachtig. Gevoel komt oa van inlevingsvermogen, ervaringen, wetenschap en kennis. Iemand die veel weet, heeft meegemaakt en zich goed in andermans schoenen kan plaatsen, zal eerder het juiste gevoel ergens bij krijgen dan wanneer iemand dat niet weet, heeft of kan verplaatsen in een ander ;)

Het is zeer aannemelijk, dat de 4 basisgevoelens (Bang, Boos, Bedroefd en Blij) zijn aangeboren. Onderzoek heeft uitgewezen, dat een baby al heel snel deze gevoelens in uiterlijk gedrag laat zien. Dan zou je kunnen zeggen, dat dit tóch aangeleerd is. Maar ook dove en blinde baby's vertonen dezelfde ontwikkeling en uiten hun gevoelens op dezelfde manier. Bovendien zijn de lichamelijke uitingen van deze basisgevoelens overal in de wereld hetzelfde en dus universeel.

Heb deze vraag al eerder gesteld maar werd steeds verwijderd, hoop dat deze wel blijft staan. Want het is een zeer goede vraag!! Al jaren loop ik over deze vraag te denken, maar kom er niet goed uit. Wat is gevoel is al niet eens te beantwoorde. Koud hebben, of te warm of pijn, dat gaat nog prima, dat is ook gevoel en een reactie van je lichaam op een niet goede ervaring. Zo is ook angst nog wel uit te leggen, als een reactie van je lichaam op een situatie. Een blij gevoel gaat ook nog wel, bepaalde stofjes in je hersenen worden aangemaakt en geeft ons het blijde gevoel. Maar b.v. het zien van een oude foto, het samenzijn met bepaalde personen, herinneringen aan vroeger, zowel de slechte als de goede, een heimweegevoel, een gevoel van geborgenheid, terugdenken aan je jeugd, je overleden ouders, verjaardagen van vroeger, sinterklaas en de kerst toen je nog 5 jaar was enz. enz. Ieder moment dat we bewust over iets denken, roept een gevoel op, zelfs het typen van dit antwoord, het nu naar buiten kijken en zie dat het regent. Zelf ervaar ik vaak gevoel als een soort terugvallen in een dagdroom. Als een trilling in mijn maag en borst. Vooral je maag is het centrum van je gevoel. Allerlei razendsnelle verbindingtjes in je hersenen en de daarbij horende stofjes die aangemaakt worden, bepalen voor een groot deel ons gevoel. Anderzijds is ons gevoel een deel van ons bewustzijn, een deel van wie we zijn. Maar ook dan komen we weer trerug bij ons gevoelcentrum, de maag en vandaaruit weer bij onze hersenen en vandaaruit weer bij ons bewustzijn en vandaaruit bij ons gevoel. Zo is het kringetje weer rond En heb ik een antwoord gegeven wat gevoel is. Tegelijk voel ik de onmacht het niet goed te begrijpen.

Als we biologisch naar de hersenen kijken weten we het volgende: De insula (gebied aan de buitenzijde van de hersenen) wordt grotendeels verantwoordelijk gehouden voor emoties. Angst is een meer primaire emotie (fight/flight situaties middels adrenaline/cortisol) waar onder andere de amygdala een belangrijke rol bij speelt.

De mens bestaat uit Lichaam, Geest en Ziel. De ziel omvat Voelen, Willen en Denken. Dus ten diepste komt je gevoel uit je ziel, maar wordt beïnvloed door je geest (intuïtie, geweten en godsbewustzijn) en lichaam (psychologisch en zintuigelijk).

Een gevoel is wel omschreven als de bewuste reflectie van een emotie. Of, anders gezegd: het is de expliciete beleving van de lichamelijk reacties die tijdens een emotie automatisch worden opgeroepen. Vermoedelijk treden gevoelens (volgens deze definitie) vooral op bij mensen, omdat zij beschikken over een sterk ontwikkelde prefrontale cortex. Dit gebied in de hersenen lijkt vooral een rol te spelen bij de bewuste beleving van prikkels uit de omgeving, waaronder dus ook affectieve prikkels. Men vermoedt dat hierbij een circuit in de hersenen betrokken is, dat loopt van limbisch systeem naar de prefrontale cortex.

Je gevoel komt nergens vandaan, oftewel uit het niets, oftewel uit alles. Je kunt omschrijven waar een gevoel gevoelt word (bijvoorbeeld in je buik of rond je hart), hoe het ontstaat, maar waar het vandaan komt weet niemand. Het is een van de mysteriën van het leven zou je kunnen zeggen. Dus het gevoel is ook niet van 'jou'. Wel ben je 'de ontvanger' van het gevoel, en gevoel resoneert iets in jou wat gekoppelt is aan jou unieke wezen, je unieke identiteit. In die identiteit zitten jouw eigen unieke verhalen, beleefde ervaringen en niet doorleefde gevoelens. Als op de televisie iets jou raakt, bijvoorbeeld verdriet, raakt het jouw verdriet, boosheid, raakt het jouw boosheid. Maar dan nog komt het niet door de televisie. We hebben alle gevoelens in ons. En zo nu en dan 'plopt' er iets op, gevoed door iets wat de zintuigen waarnemen van buitenaf of binnenin jezelf. liefs

Gevoel ontstaat door je denkwijze. Je ondergaat een ervaring en je denken bepaalt of je 't erg vind of dat je 't langs je heen laat glijden. Je ziet ook dat mensen verschillende dingen voelen bij hetzelfde voorval, de ene mens zit nergens mee, de ander ziet overal beren op z'n weg. Is de denkwijze gericht op het negatieve, kommer en kwel, dan heb je sneller verdriet, sneller boosheid. Is je denkwijze gericht op het positieve, dan ben je vaker blij en kun je dingen makkelijker relativeren, zit je niet snel in zak en as. Dit krijg je al mee bij de geboorte, gedeeltelijk genetisch bepaald en gedeeltelijk "rommel" die je uit vorige levens meebrengt. (Je komt natuurlijk terecht bij ouders waar jij bij past). Baby's kunnen blije baby's zijn of huilbaby's of boze baby's, geeneen is een onbeschreven blad. Gevoelens horen bij het mens-zijn, is gerelateerd aan ons ego. Zoals ik al zei, je brengt een hoop rommel mee en tijdens dit leven komt er nog wat bij, waar je mee aan de slag kunt.(opruimen dus) Het is makkelijker om blij en zorgeloos te zijn als je rommel uit het verleden opruimt, zodat er plek vrijkomt voor licht. Dit is letterlijk minder zwaar, maar ook spiritueel licht. Niets moet, maar het kan en mag. Mensen doen dingen tot ze er genoeg van hebben en het anders willen en dan gaan ze meestal met zichzelf aan de slag.

Gevoel komt uit de ziel en is geen biologisch te bepalen iets. Gevoel is het bewustzijn van de ziel, wat los van het lichaam staat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100