Wat betekent deze wijsheid van Eckhart Tolle? Zie rest van vraag, want het past hier niet.

De meeste mensen verwarren het Nu

met wat er gebeurt in het nu, maar dat is wat anders.

Het nu is dieper dan wat erin gebeurt.

Het is de ruimte waarin het gebeurt.

Verwar de inhoud van dit moment dus niet met het Nu.

Het Nu is dieper dan welke inhoud die erin opkomt ook.

(Als wat op dit moment gebeurt, niet het nu is, wat is het NU dan wel? Dat is mijn vraag)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat Eckhart bedoeld, is dat de focus niet moet liggen op het GEBEUREN. Omdat een gebeuren welke er is, met een ogenblik later alweer is geweest. Je kunt van een gebeurtenis die NU plaatsvindt niet zeggen dat het het NU is. Het NU is een gemoedstoestand, van ruimte en zijn. De tijd komt hierin niet voor. In meditatie is het NU: zijn in deze ruimte. Waarbij zelfs de ruimte kan verdwijnen en alleen het 'zijn' overblijft. In dat kader is het NU een vorm van leegte. In het NU leven, is je niet bezighouden met gebeurtenissen (want dat is alweer het verleden). Maar met hetgene wat je doet. Dus eet je, dan ligt je aandacht bij het eten, en wat je precies proeft. Rij je auto, dan zie je de auto over het asvalt glijden, je hoort de motor, niet als een gebeurtenis, maar als een eigenschap dat het er is. Dus zonder oordeel. Speel je gitaar, dan is in het nu zijn, de vingers over de snaren voelen. Het geluid in je opnemen, en de trillingen van het instrument tot je door laten dringen. Hopelijk is dit iets duidelijker, het is een moeilijk onderwerp.

Het Nu, is de constante stroom van NU momenten. Wat je ervaring is van wat er Nu gebeurt veranderd steeds.

Het nu is niet alleen een gebeurtenis; het nu is ALLES. Verleden is niet, toekomst is niet, alleen nu is. Het is zoals het is. Kort gezegd is dat mijn visie op deze wijsheid.

Hier in deze wereld ervaren wij ruimte en derhalve tijd. Tijd ontstaat doordat wij van hot naar her moeten met ons lichaam, dus daar is de tijd. Dus wij ervaren verleden, heden (nu) en toekomst hier op de wereld met ons lichaam. Het veranderlijke. Dit wordt geregeerd door het ego. Het Eeuwige wordt bedoeld met Nu met een hoofdletter. Dit is God of de Bron of je eigen Goddelijke Zelf. Daar wij een geestelijk wezen zijn, een eenheid in de geest, een Goddelijk wezen, beleef je het Nu als je bewustzijn daar is wat je werkelijk bent. Dit Nu heeft geen tijd of ruimte zoals wij dit ervaren, maar is alles tegelijkertijd en alles wat Is. Het Nu is het Eeuwige, Onveranderlijke. Toegevoegd na 4 dagen: Het gaat over identificatie van jezelf; wat je denkt dat je bent. Als je je identificeert met het ego ben je slaaf van het verleden en toekomst. Als je je identificeert met wat je eigenlijk werkelijk bent, je werkelijke Zelf en laat je je daar door leiden, kun je bevrijding van deze ego-dingen ervaren (verlossing) en ben je ontwaakt uit de ego-illusie, en kun je een gelukkig, vredig leven ervaren (nog wel in een illusoire wereld), m.i. wel een bepaalde staat van Verlichting(dit blijft dan, je valt niet bij bepaalde gebeurtenissen terug in je ego-identificatie).

Het menselijke verstand heeft altijd een soort van noodzakelijke behoefte om iets te begrijpen. Het verstand wil namelijk weten wat iets is. En de enige manier die het verstand heeft om te begrijpen is door er een woord aan te koppelen. Een woord dat vertelt en verklaard wat het is. Een gebeurtenis kan dus alleen maar door het verstand begrepen worden als het verstand er een verhaal over gaat maken. Dat is de inhoud die we aan die gebeurtenis mee geven. Maar op het moment dat het verstand het verhaal heeft gecreëerd over de gebeurtenis is die gebeurtenis niet meer het NU. Het is alleen nog maar een verhaal over het verleden, een vroeger NU. Het NU is dus eigenlijk niet te benoemen het kan alleen maar ervaren worden, want op het moment dat je het aan het benoemen bent, ben je wat het werkelijk is al weer aan het verbergen achter woorden. Ben je al niet meer tegenwoordig in het NU. Het NU heeft namelijk geen verhaal. Als je een kind de naam van een vogel leert zal het de werkelijke vogel niet meer zien.