Wat veroorzaakt het wiegen?

Tijdens een sessie komt het soms voor dat mensen beginnen te wiegen, ze gaan heen en weer van achteren naar voren en een heel enkele keer van links naar rechts.
Dat duurt meestal een kwartier en is soms zo sterk dat de mensen bijna van de bank vallen.
Zelf heb ik het ook ondervonden, het begint heel ongemerkt en ineens zie je dat je heen en weer gaat.
Het is onmogelijk te stoppen, je kan zelfs niet eens opstaan!
Het lijkt / voelt of je wordt geduwd.
Wie weet de oorzaak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wanneer je gaat wiebelen, wil dit zeggen dat je lichaam heel aardig in staat is om de energie te laten stromen. Je kan in meerdere patronen wiebelen. Dit hangt af hoe je aandacht ligt maar ook waar je blokkades op dat moment zich bevindt. Het wiebelen wil ook zeggen dat je bezig bent met genezing. Want de energie stroomt vanzelf naar die plekken die aandacht nodig heeft. Nu het antwoord zelf: Je wiebelt omdat de energie spiraalvormig is. De energie komt dus spiraalvormig je voeten binnen, door je benen, bovenlichaam naar je hoofd. Maar ook komt energie binnen via je kruin en via je handen. Alle poorten zijn zowel binnenkomende poorten als uitstralende poorten. In je lichaam krijg je meerdere energiecentra's. De Dantien is de grootste. Alle energie is spiraalvormig en in een centrum draaien de meerdere energiestromingen in rondjes om elkaar heen en worden 1 geheel. Je krijgt dus meerdere rondjes in je lichaam in de centrums, plus het spiraalvormige stromingen. Je kan je voorstellen dat je dus elke keer anders beweegt en bij je dantien waarschijnlijk cirkelvormig beweegt. Mocht je bewegen op deze energie, dan kan je blijven staan zolang je wilt. Je kan blijven wiebelen zolang je wilt, uren zonder moeite. Het gebeurt, maar jij blijft de baas. Jouw geest is de baas over de energie. Dus kan je stoppen wanneer je wilt. Ik ken hiervoor een mooie QiGong oefening, die precies jouw omschrijving doet. Een hele sterke geneeskracht heeft deze oefening. In de begin fase is de beweging nog klein. Daarna kunnen de bewegingen ongecontroleerd groot worden, soms te groot dat je bijna omvalt. Daarna worden de bewegingen weer kleiner, totdat je zo kleine worden dat je amper ziet dat je beweegt. Maar binnen je is die beweging juist nog groter geworden (te groot voor je fysieke lichaam). De fases die ik beschrijf duren jaren voordat je ze doorloopt. Grote QiGong meesters zie je bijna niet meer bewegen (uiterlijk), Alleen maar uiterlijke hele kleine bewegingen, maar binnen in is die beweging nog veel groter dan dat uiterlijk mogelijk is. De energie controleert jouw lichaam en je geest controleert de energie. Je zegt dat je niet eens meer kan opstaan, dat is in fase 2 zeg maar. Weet dat je geest de baas is. Als je wilt stoppen is dat je geest die stuurt. Het zal dan gaan stoppen (natuurlijk niet direct ala minuut.)

Normaal heb je al je spieren onder bewuste of onbewuste controle. Bewegingen vinden gecontroleerd plaats. Tijdens een sessie laat je de controle bijna helemaal los, waardoor spieren in hun eigen dynamiek samentrekken en ontspannen. Dat leidt tot wiegen. Het feit dat je dat zo krachtig voelt komt omdat je het zelf niet met een kracht/spierspanning overschaduwt.

Dat komt vermoedelijk omdat er zoveel aandacht gaat naar de sessie, dat er geen hersencapaciteit meer overblijft om de signalen van 't evenwichtsorgaan om te zetten in correcties.

Ik ken het zelf van vroegere meditaties waarbij ik nog niet zo gefocussed was, en mantrazingen. Maar het is bij mij altijd heel subtiel, dat je niet meer kan opstaan ervan is bij mij echt niet het geval. Ik denk dat wij van nature geen stilstaande energie hebben/zijn, maar een bewegende. Als een soort voortdurend stromende cirkel. En dat wij in ons dagelijks leven in een staat van zijn zijn waarbij we onze energie een soort van vastzetten. Omdat we moeten focussen op dingen, om iets gedaan te krijgen. En dat als je in een andere staat van zijn bent, waar je niet meer zelf alles stuurt maar het laat stromen, het dan weer gaat stromen in op een manier die goed is voor je op dat moment. Alsof je ziel alles op een zachte manier in harmonieuze beweging brengt, draaiend om je kern, helend. Mja, klinkt zweverig, ik weet t. Maar zo voelt het voor mij. Maar wie weet heeft het inderdaad meer te maken met spierspanning of evenwichtsorgaan zoals andere mensen zeiden.

Kundalini...

Als leek denk ik dat het komt omdat wiegen rustgevend is. Als je alles los laat blijft het wiegen over als een geruststelling dat alles goed is.

Jezelf wiegen geeft een veilig en warm gevoel. Denk maar even aan je kindertijd. Je moeder wiegde je in haar armen als ze je trooste (als je verdrietig was) of als ze je in slaap wiegde (warm en veilig) Daar komt het wiegen van jezelf vandaan. Ik denk mensen gaan wiegen tijdens zo'n sessie omdat er emoties loskomen.

Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen.. Repeterend gedrag, zoals heen-en-weer wiegen en met de handen slaan.

Mogelijk gaan mensen terug naar (onbewuste) reflexen uit hun kindertijd: als kind wiegde ik mijzelf ook in slaap of tot rust. Ik kan me voorstellen dat je daar in een sessie weer op teruggrijpt.

Door het wiegen wordt de energie geharmoniseerd, Het ontstaat als je meer in je energie lichaam zit dan in je stoffelijke lichaam. Je denken is dan op een laag pitje. Je laat je meevoeren op de stroom. Het ritme van je lichaam, van je zijn. Als de golven van de zee op het strand. De beweging van de pendel. Door op je ritme te bewegen ontstaat er een betere afstemming van lichaam en geest, je bent meer één. Ik denk dat je geduwd wordt door jezelf, zoals de golven door zee. De oorzaak is dus volgens mij je eigen ritme. Dat veel mensen bij elkaar op het zelfde ritme bewegen, is omdat de energieën zich op elkaar en de omgeving afstellen, door in een gelijk ritme te leven is er harmonie. Ontstaat er een geheel, vormen ze een eenheid als groep. Boven op een leylijn kun je niet anders dan het ritme van de lijn aannemen, die zijn veel te sterk om tegenin te gaan. Ook muziek heeft een heel sterk effect op je ritme. Wat dus de precieze oorzaak is kan ik niet zeggen, dat is afhankelijk hoe je het bekijkt, en of je eigenlijk wel één ding uit een geheel kunt pakken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100