kan een kind in de kleuterleeftijd van 4, 5/6 j r al aanvoelen /weten dat hij /zij anders is dan zn leeftijdsgenootjes van zn omgeving /gezin ?

is dit serieus te nemen , wanneer kind zegt ik hoor er niet tussen of ik pas erniet bij .
wat zegt dit over de kleuter .

Toegevoegd na 13 uur:
ter verduidelijking , deze vraag staat onder spiritualiteit kan mi ook onder opvoeding of psyche .

Het kind is hooggevoelig en werd door zn omgeving niet serieus genomen niet goed begrepen, weinig persoonlijke aandacht .
omgevingsfactoren spelen een rol .

Weet jij het antwoord?

/2500

Elk kind is anders; hoe snel een kind dingen snapt/weet is dus nogal verschillend. Gemiddeld begint zo rond de 2 jaar het begrip van 'ik' en 'jij' als verschillende figuren. Tussen 2 en 4, leert een kind dan hoe de basis van het sociale gebeuren werkt (sociale gebruiken, delen, samen spelen). Een gemiddelde kleuter zou dus moeten kunnen constateren dat wat hij doet anders is dan wat anderen doen. Het kunnen inleven in andermans gedachten- /gevoelswereld (mentalization) begit zich dan te ontwikkelen, werkt dan eerst nog goeddeels op realiteitsbevestiging ('wat ik kan zien/horen, zo is het echt'). Ook het voelen van schaamte komt pas later (ca. 7 jr). Een kleuter zal dus enigszins kunnen bemerken dat wat hij denkt/voelt anders is dan andermans idee/gevoel (als hijzelf ergens blij van wordt terwijl anderen gaan huilen, ziet hij het verschil; als hij denkt 'dat is stom' en anderen roepen "joepie wat leuk!" hoort hij het verschil). Of hij er last van heeft, hagt een beetje van de persoonlijke ontwikkeling van het kind af.

Ik heb mijn kinderen ook altijd zeer serieus genomen in dit soort uitspraken. Als zij ook een nieuwe tijds kind is zal dit absoluut kloppen. Mijn zoon wilde bijvoorbeeld niet in een veiligheidsriem, hij was nog geen 1 jaar en begon enorm te krijsen, hysterisch werd hij hiervan. ik heb het niet omgedaan.