Hebben emotionele spanningen een relatie met jouw organen?

Zo heb je bijv. hartelijke, zeikerige, gallige mensen. Betekent dat dat bij gallige energie de galblaas harder werkt dan normaal, dat zeikers een verhoogde urineweg werking hebben en hartelijke mensen een 'groot' hart hebben ( of iets in die geest),of heeft die benaming er niets mee te maken? Waar vandaan komen die benamingen anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze benamingen komen uit vroegere gedachten over de werking van lichaam en geest. Gal smaakt bitter. Iemand die een "bittere stemming" heeft, zal "dus" wel een probleem hebben met zijn galproductie - wellicht produceert zijn lichaam te veel gal. Het hart is de bron van emotie, zo dacht men, vooral van positieve emoties zoals liefde. Iemand die liefdevol is, heeft "dus" 'een groot hart', we noemen zo iemand 'hartelijk'. Zo ook bij de overige emoties. De huidige inzichten zeggen dat een 'bittere' of 'gallige' stemming slechts analogieën zijn. Net als een "donker gemoed" (oude uitdrukking) - dat wil niet zeggen dat zo iemand slechte ogen heeft en daardoor minder licht opvangt dan de normale mens, het is slechts een analogie, een "bij wijze van spreken". De werking van lichaam en organen heeft wel degelijk invloed op iemands stemming en gedrag - maar dan op veel ingewikkeldere manieren, vaak veel indirecter. Dus niet zo simplistisch als "het lichaam produceert teveel van een bittere stof, en 'dus' krijgt die persoon een 'bittere' stemming". Toegevoegd na 57 seconden:   Lees vooral ook de uitleg in onderstaande Bron.  

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Humores

Vroeger had je de indeling cholerische, sanguinische, melancholische en flegmatische mensen, een indeling die nog wel eens de kop opsteekt. Daarbij werd de cholerische mens als zwart gallig gezien, deze stond dan onder invloed van de gal, de sanguinische mens onder invloed van bloed en was dan een levendige, extraverte persoon. Dat waren ook kruisingen in mogelijk. Toch is het wel zo dat bepaald gedrag niet zozeer door organen bepaald wordt, maar wel op organen in kan grijpen, de maarzweer van gestreste mensen en van angst in je broek doen (verhevigde darmperistaltiek) zijn daat bekende voorbeelden van. Toch hoeft iemand met een groot hart geen fysiek vergroot hart te hebben. dat komt nog uit de tijd dat we dachten dat het hart de zetel van onze persoonlijkheid en gevoel zou zijn. Op de hersenen na bepalen de organen niet wie/hoe we zijn, ze kunnen ons wel beperkingen opleggen, zoals een kleine blaas, kortademigheid, een prikkelbare darm, hoofdpijn ed. waardoor indirect wel invloed op ons gedrag is. Daarbij kun je je afvragen og gedrag veroorzaakt wordt door een dysfunctie of een gevolg daarvan is. Toegevoegd na 13 minuten: Daarmee bedoelend dat bepaald gedrag symptomen op kan wekken maar ook dat symptomen een bepaald gedrag op kunnen wekken, iemand met een kleine blaas zal rustiger zijn in de buurt van een toegankelijk toilet om maar een voorbeeld te noemen, iemand die kortademig is zal zich niet snel te buiten willen gaan aan sport of andere fysieke inspanning. Beperkingen die door orgaandysfunctie veroorzaakt worden zullen dus wel degelijk aangepast gedrag veroorzaken. Daarvan is een overactieve schildklier een sterk voorbeeld van. De gejaagdheid die hierdoor veroorzaakt kan worden verdwijnt na herstel van de schildklier, het gejaagde gedrag kwam dus niet voort uit het (echte) karakter van die persoon. Toch zijn we in ons bestaan en beleven afhankelijk van ons lichaam en zal een goed functionerend lichaam ons in staat stellen meer onze werkelijke persoonlijkheid te tonen. Toegevoegd na 4 uur: Dat laatste betekent niet dat dat een voordeel hoeft te zijn, de vijl die ons karakter nodig heeft om bijgeschaafd te worden, ontbeert dan wel eens. We leren immers meer van onze fouten en beperkingen dab van hetgeen wat we al goed kunnen/doen. (Bedankt voor de aanwijzing Wendy)

Deze benamingen zijn vaak vanuit iets wat zich in het lichaam ook tekent, maar dan meer vanuit het spreekwoordelijke. 'Je poot stijf houden' , 'Hardnekkig zijn', 'zwartgallig' (boosheid/galblaasmeridiaan) last op je schouders (verantwoordelijkheden) dit soort spanningen- en onderspanningen uiten zich in het fysieke lichaam. Dus het werkt wel zeker op organen, lijf , weerstand..

Het lichaam van een mens, kan je zien als een geheel met zijn geest en een groot deel van zijn karakter. Zijn karakter bepaalt voor een deel, welke emotionele problemen je zal kunnen krijgen. Deze problemen hebben invloed op de voor jouw kwetsbare plaatsen in je lichaam. Deze kwetsbare plaatsen, lijken ook erfelijk bepaald en horen mogelijk ook voor een deel bij je karakter. Voorbeeld, iemand is van nature erg nerveus en gehaast, ergert zich aan onnozele dingen en is gauw van slag. De kans dan is groot, dat hij gal-maagproblemen gaat krijgen. Bijna zeker had zijn vader dit ook en ook weer de vader van de vader. Zo zie je vaak in een bepaalde fam. de zelfde lichamelijke problemen/ karakters. Migraine is daar ook een goed voorbeeld van. Vroeger wist men dit natuurlijk ook al en ontstonden er zo spreekwoorden die soms wel soms totaal niet klopte

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100