In hoeverre is een spiritueel leven/groei naar jezelf te combineren met gezin/relaties/vrienden, en hoe pak je dat het best aan/deel je het in?

Hoe gaan mensen die werken aan hun eigen Ikje, spirituele groei hiermee om? Want door de vele (soms zware) hindernissen op je pad, en ook normaal al, ben je dagelijks soms best wel veel tijd kwijt om tot jezelf te komen. Met welke hooggevoeligheid dan ook is dat best lastig te noemen.

Toegevoegd na 2 uur:
Hoeveel ruimte blijft er over om met de stroom mee te gaan als je aan allerlei verplichtingen vastzit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelf werk ik ook graag aan mijn eigen ''ikje'' en dit gaf mij in het begin aardig wat problemen omdat je als mens actief in de maatschappij nou eenmaal constant geconfronteerd wordt met andere mensen die bepaalde verwachtingen van je hebben. Ik denk dat het heel belangrijk is om een scheiding te maken tussen dit publieke leven en een individueel leven. De zoektocht naar verlichting doe je voornamelijk alleen. Om dit te bewerkstelligen ben ik begonnen met een nieuwe hobby, namelijk: wandelen. Met een rugzak gevuld met een boek, een schrijfblok en een pen bewandel ik de natuur en zoek ik mooie plekken waar ik rustig kan nadenken over het leven en mijn plek daar in. Bij spirituele zoektochten is er altijd het gevaar dat je in aannames vervalt, dat je dingen die niet zeker zijn tot waarheid gaat beschouwen. Hier voor wil ik je waarschuwen en het is verstandig om altijd kritisch te blijven kijken naar alles, inclusief je eigen gedachten. Persoonlijk lees ik heel graag filosofie, precies om bovenstaande aannames te voorkomen en kritisch en helder te blijven denken. Veel filosofen waren hun tijd ver vooruit en werden door hun medemens afgeschreven, vaak pas vele jaren later drong hun innovatieve schrijven door tot de wereld. En dat is ook precies het punt wat ik probeer te maken met ''verlichting doe je alleen'' Mensen waarderen vaak het patroon waar in ze leven en willen helemaal niets anders. Iemand die verlichting zoekt probeert juist buiten deze patronen te treden en plaatst zichzelf geestelijk buiten de maatschappij. Er zijn natuurlijk meerdere mensen die hier graag mee bezig zijn en gedachten uitwisselen is altijd goed, maar vergeet niet dat je ook die tijd alleen nodig hebt om je eigen gedachten duidelijk te krijgen.

Toch kijken of je een beetje tijd hiervoor kunt vrijmaken. Erover lezen is al een begin. Zoveel boeken over dit onderwerp! Meeschrijven op en leren van de kennis van forums/forumleden over dit onderwerp. In groepsverband is dat vaak wat beter te doen omdat je dan ergens naar toe moet en dat moet plannen. Plus dat je je kunt optrekken en toetsen aan elkaar.

Lees wat boeken, surf wat rond op internet, zodat je weet wat de spirituele wereld zoal te bieden heeft. Zoek een goede spiritueel coach. De spirituele kennis die je dan opdoet kan je goed gebruiken in het dagelijks leven. Op je werk, in je gezin: overal kan je spiritualiteit toepassen. Het zal het leven een klein beetje draaglijker maken. Omdat deze maatschappij nou eenmaal niet gemaakt is op hooggevoeligheid/spiritualiteit vind je hieronder tien tips om het dagelijks leven wat te vergemakkelijken.

Bronnen:
http://energiewerk.aanhet.net/artikelen/ti...
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spirit...

je kunt beginnen met elke dag een uurtje wat mediteren of oefeningen doen, en als je het echt wil, kan een uurtje per dag waarschijnlijk wel, je moet niet denken ik heb geen tijd, je moet tijd maken!

Door het voor een belangrijk deel in te bouwen in je leven, en het onderdeel van je leven te laten worden, zul je ernaar handelen, hoe druk je het ook hebt en hoeveel hobbels je ook zult tegenkomen in je leven. Je innerlijke ik ( de Godsvonk) zal steeds meer naar buiten komen, en je leven beheersen, waardoor het makkelijker zal worden om het toe te passen. Op een gegeven moment zal het je leven doordrenken, de oefeningen die je doet zullen je hierbij helpen, en zijn een handig middel.

Dat vergt discipline en doorzettingsvermogen. Het beste boek hierover is van Jack Kornfield en heet "Na het feest de afwas" (After the Ecstasy the Laundry). Toegevoegd na 1 minuut: En oh ja...niet teveel doorzeuren over hooggevoeligheid, daar help je jezelf niet mee. Doen wat gedaan moet worden, houthakken en waterhalen, na het eten je kom afwassen.

We hebben allemaal 24 uur in een etmaal: het is een kwestie van bewust keuzes maken! Heb je een druk leven, dan zal je moeten gaan plannen en schiften: wat is belangrijk en wat niet.

Ja dit is een moeilijk gedeelte van de spirituele groei. Spirituele groei is meer dan alleen een boek lezen natuurlijk. Spirituele groei is vooral het loskomen van het opgebouwde ego. Het ego- persoonlijkheid- ontwikkeld zich om 'in de wereld te staan' zeg maar. Op gegeven moment ontstaat er een verlangen om 'vrijer te leven'.. de patronen en rollen die uit de lagen van het ego bestaan te willen blootleggen. Dit is een proces. Het proces van spirituele groei.. De een begrijpt dit veel meer dan de ander. Als bij de ander dit verlangen minder speelt, of niet zo begrepen word, kan dit lastig zijn. Voor jezelf heb je stappen gezet waaruit je niet meer terug wil (en kan) , en de ander ziet je veranderen. Of spirituele groei of leven te combineren is met gezin relaties vrienden is dus van veel dingen afhankelijk. Ik denk dat openheid, eerlijkheid acceptatie en begrip hierin sleutelwoorden zijn. Dus ook openheid/eerlijkheid in de vraag of je relaties nog wel bij je passen. Dit kan pijnlijk zijn. Blijf hierin delen denk ik. (ik zeg het ook tegen mezelf;-) Het kan heel goed zijn dat je hierin inspireert, en ook je nieuwe 'Ik' heel goed in staat is om je opnieuw te verbinden met hen en anderen die je ontmoet. Toegevoegd na 1 week: En qua tijdsindeling? ja, dit gaat toch vanzelf? als je de vraag zo stelt maak je blijkbaar een scheiding in 'niet-spiritueel' en 'spiritueel- bezig zijn'.. als een soort hobby.. Bewustwording is een proces die -als dat eenmaal op gang gebracht is- niet meer te stoppen is, en je in alles mee neemt. Toegevoegd na 1 week: Ook de verplichtingen horen bij die 'stroom'.. omdat ze plaatsvinden binnen jouw Bewustzijn, dus ook van jou zijn.. Zowel stromen , als verplichtingen voelen vind plaats in Jou.

werken aan je eigen ikje is een doodlopende weg en leidt uiteindelijk alleen maar naar navelstaarderij die niets oplevert. Beter kun je elke dag wat tijd reserveren om in de Bijbel te lezen hoe God jou ziet en welke mogelijkheden Hij je voor je leven wil geven om echt de mens te worden die jij mag zijn! Dat is geen doodlopende weg, maar een weg van echt, eeuwig leven! Gerbrig Arends

antwoord volgens het boekje.... tijd vrijmaken voor jezelf die je denkt nodig te hebben. dus een situatie creëren waardoor je jezelf kan ontwikkelen. tussen de dingen door waarin je doet wat je moet doen (productief zijn zeg maar) praktijk ervaring.... met HSP en ADD komt er geen fluit van terecht!

Allereerst zou je wat meer kunnen gaan lezen over spirituele onderwerpen die je interesseren, ook zijn er informatieve dvd's en natuurlijk hier op het internet zijn er legio sites te bezoeken. Je zou hiervoor een vast moment op de dag kunnen kiezen, of in ieder geval een half uurtje voor jezelf inplannen. Je kunt eens een lezing bezoeken, een workshop of een cursus gaan volgen. Wanneer je je meer bewust wordt van je spirituele pad zul je je dagelijks leven gaan ervaren als deel van datzelfde pad en zal de spiritualiteit vanzelf een onderdeel worden van je leven en je dagelijkse activiteiten. Kortom, je groeit erin! Heel veel plezier en heel veel inspiratie toegewenst!

Dat probleem herken ik ook. Probeer me altijd dagelijks even een kwartier of een half uurtje terug te trekken voor meditatie of Yoga. Vaak voordat ik naar mijn werk ga en heb gedouched pak ik dat moment echt voor mezelf. Daarna met aandacht mijn ontbijt eten en kan de hele wereld wel weer aan. Als je interesse hebt kijk dan ook eens op mijn Hyves. http://ayur-veda.hyves.nl

Bronnen:
http://ayur-veda.hyves.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100