Is Boeddhisme een levenswijze of een religie? Indien een religie waar gelooft men dan in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel in het kort, want er is uitgebreide informatie over te vinden: Het Boeddhisme is een echte wereldreligie, maar omdat men niet in een god gelooft heet dat een non-theistische religie. Een religie is een vorm van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, waarbij meestal een hogere macht of opperwezen centraal staat. Maar: In bredere zin duidt het woord 'religie' op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten met betrekking tot de zin van het leven. Men gelooft in de leer van de Boeddha, die zo rond voor voor christus geleefd heeft. Hij kwam tot de conclusie dat het leven lijden is. En dat dat lijden te vermijden is. Want het lijden ontstaat vooral uit verlangens, uit willen en wensen. Als je niets meer te willen en te wensen hebt, dan pas kun je gelukkig en eenvoudig leven. Als je helemaal bevrijd bent van verlangens, dan kun je de complete bevrijding/verlichting bereiken. De weg hiernaartoe heet het achtvoudig pad: juist begrijpen, juiste intenties of bedoelingen, juist spreken [niet liegen, niet roddelen], juist handelen, juist soort van levensonderhoud, juiste aandacht, juiste inspanning en juiste concentratie.

Boeddhisme is een wereldreligie. Deze religie is niet gericht op een 'god', maar op jezelf. Op deze website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhisme kan je veel informatie vinden over de achtergrond van het boeddhisme De kern ligt volgens mij bij jezelf. Door jezelf bewust te worden van je omgeving, de dingen die je weet, de dingen die je niet weet, alles wat je omgeving (natuur) je te bieden heeft en wat jij daarvoor kunt doen, kom je in balans.

Ha, die Flux; Boeddhisme is een religie die, als je hem belijdt, een levenswijze inhoudt. Simpel gezegd is de filosofie erachter; 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf".

De Boeddha is geen God en hij heeft nooit beweerd een goddelijk wezen te zijn. De Boeddha was een mens zoals wij mens zijn. Door zijn eigen inspanning heeft hij zichzelf ontwikkeld en de Verlichting bereikt. Het boeddhisme is daardoor een levenswijze en geen godsdienst.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/19146

eigenlijk is elke religie wel een soort levenstijl, allemaal hebben ze wel iets dat je voor dat geloof wilt doen (bidden, vasten etc) maar dat wil niet zeggen dat elke levenstijl een religie is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100