Staat er ergens (duidelijk) in de Bijbel dat de aarde rond is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. In die tijd wisten de mensen nog niet welke vorm de aarde heeft. Jesaja 40 vertelt in vers 22 dat de aarde een schijf is.

Toegevoegd op 15 June 2022 22:19: bron
Bronnen:
https://bijbel.nbv21.nl/bijbel/NBV21,NBV21...

Nee, dat staat niet in de bijbel, de schrijvers leefden in een tijd waarin werd gedacht dat de aarde een platte schijf was, met een hemelkoepel erboven. Dat wereldbeeld komt dus terug in de (oorspronkelijke) bijbel. De verschillende vertalingen van de bijbel (o.a. in het Nederlands, maar ook vroege, Middeleeuwse vertalingen in het Latijn, laten vooral zien hoe de wereld op dat moment (van vertalen) werd gezien. Maar bewijzen dat iets NIET in de bijbel staat, is lastig.... Bron: Jarenlange studie...)

Ja, volgens de Bijbel is de aarde rond. Rond als een schijf, als een cirkel. Jesaja 40 vers 22: Hij troont boven de schijf van de aarde - haar bewoners zijn als sprinkhanen-, hij spreidt de hemel uit als een doek, spant hem uit als een tent om in te wonen.

! Let op dat het woord "rond" een Nederlands woord is en we met meerdere Nederlandse Bijbelvertalingen te maken hebben. ! Let op dat het woord "rond" ambigu is, zowel een schijf, een bal, als een cirkel zijn rond. Ja, ja er zijn Bijbelvertalingen waarin het woord "rond" inderdaad gebruikt wordt om de aarde te beschrijven, in andere Bijbelvertalingen wordt datzelfde woord als schijf(plat) of als kloot(bol) vertaald. ==NBG Nederlands Bijbelgenootschap 1951 https://www.bible.com/nl/bible/328/ISA.40.22.NBG51 "Hij troont boven het ROND der aarde,..." ==Staten Vertaling 1618-1619 https://www.online-bijbel.nl/bijbelboek/Jesaja/40/ "Hij is het, Die daar zit boven den KLOOT der aarde,..." ==NBV21 Nieuwe Bijbelvertaling 2021 "Hij troont boven de SCHIJF van de aarde,..." Als je kijkt naar het Hebreeuwse woord waaruit het woord rond/schijf/kloot is vertaald zie je een vergelijkbaar ambigu woord als rond. http://www.bijbelaantekeningen.nl/files/biblevers?Jesaja%2040:22 http://www.bijbelaantekeningen.nl/files/dict?H02329 Het woord חוּג (H2329) kan de volgende betekenissen hebben: "cirkel, omtrek, omgang, globe, bal" ===EINDE Antwoord=== Los van wat er in de Nederlandse Bijbel staat, of in het Hebreeuwse origineel is het niet exact duidelijk -wanneer Jesaja geschreven is -wat de schrijver wist over de wetenschappelijke staat(bolvormig) van de aarde -wat de toen in die regio aangenomen gedachte was over de vorm van de aarde -of de schrijver een wetenschappelijke benadering bedoelde of een poëtische. We zeggen vandaag de dag ook nog steeds foutief dat de zon "opkomt" Ook de vraag wat vertalers op dat moment wisten van de vorm van de aarde en van de betekenis(sen) van het woord is niet altijd evident. Een bekende farce is dat men pas tijdens/na de middeleeuwen er mensen waren die begrepen welke vorm de aarde heeft. https://explokart.eu/wp-content/uploads/sites/3/2020/05/VanderKrogt_Columbus_en_de_platte_aarde.pdf Daarnaast zijn er andere Bijbelteksten die een veel vreemdere staat (onwetenschappelijke/incorrecte staat) van de aarde lijken te omschrijven. Dit geeft bijbelsceptici dan vaak de ruimte om deze uitspraken als belachelijk te schetsen. https://www.debijbelzegt.nl/wetenschap.htm En apologeten/literalisten om die uitspraken dan weer te weerspreken en te rijmen met een "onfeilbare" bijbel. https://logos.nl/aarde-is-niet-plat-in-de-bijbel/

Bronnen:
https://www.bible.com/nl/bible/328/ISA.40.22.NBG51
http://www.bijbelaantekeningen.nl/files/bi...
http://www.bijbelaantekeningen.nl/files/di...

Er staat genoeg in over dat de aarde zelf geen bol is maar samen met het firmament - zo boven, zo beneden - een bolvorm heeft. Werner von Braun had als grafschrift ook psalm 19.1. Ook een astronaut die aan een meisje vertelde dat ze niet naar de maan geweest zijn.

Bronnen:
http://bibleflatearth.com/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100