Hoe oud is de RigVeda?

Dat wat ik over de historie van de bijbel op deze site heb gelezen (https://www.startpagina.nl/v/religie-spiritualiteit/religie/vraag/147600/oud-bijbel/) verward me. Immers, zover als ik uit informatie over deze historische feiten én anderen bronnen* heb begrepen zijn er levende teksten -teksten die nog steeds gebruikt worden in rituelen, of als inspirerende gedachten- die ouder zijn dan de bijbel.
Gedeelten van de bijbel zijn zo’n 3500 jaar geleden samengesteld. Hij is daarmee net zo oud of iets jonger dan het oudste boek uit de Hindoestaanse traditie dat als heilig wordt beschouwd: de RigVeda.
Het eerste van de 66 boeken van de bijbel werd weliswaar ongeveer duizend jaar vóór Boeddha en Confucius geschreven en zo’n tweeduizend jaar vóór Mohammed, maar enkele decennia ná de RigVeda waarvan zo'n 1700 jaar voor onze Westerse jaartelling teksten zijn gevonden, die notabene gebaseerd zijn op nóg duizenden jaren oudere, mondelijk doorgegeven bronnen: de Sage.
Dank u,
Feng Chsang
*) Referentie o.a. "16 Hymns To The Mystic Fire" van Sri Aurobindo

Weet jij het antwoord?

/2500

De Rig-Veda is ongeveer 3500 jaar oud. De Rig-Veda (ऋग्वेद, Sanskriet ṛc "lof" + veda "kennis") is de oudste van de vier godsdienstige hindoegeschriften die bekendstaan als de Veda's. De Rig-Veda is ontstaan tussen 1700 en 1100 voor Christus. Veel yogi’s die de astronomische verwijzingen in de hymnes bestudeerden, schatten dat de Rig-Veda 6000 tot 14000 jaar oud is. Maar daar is dus verder weinig bewijs voor…

Toegevoegd op 09 februari 2020 09:21: afbeelding
Bronnen:
https://www.quora.com/How-old-is-the-Rigveda
https://en.wikipedia.org/wiki/Rigveda

Zoaks je zelf al schrijft is de Rigveda circa 3500 jaar oud; samengesteld tussen 1700-1100 vC. Het is mij verder niet duidelijk warom je dat verwarrend vindt of wat de bijbel daarmee te maken heeft.

Bronnen:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rig-Veda

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100