Hoe moet ik het begrip "drie-eenheid" van God opvatten?

Zelf begrijp ik de uitdrukking "drie-eenheid" niet. Mag je het omschrijven als: de synthese van drie personen tot één goddelijk wezen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geen personen, nee. Maar wel drie gedaantes: Vader, Zoon, en Heilige Geest. Als Zoon is Hij wel als persoon op aarde geweest, dat was namelijk Jezus. Maar de andere twee gedaantes zijn nooit zichtbaar geweest. Wel soms voelbaar door degenen die ervoor open staan. Net als zuurstof en liefde, zonder welke het niet mogelijk is om te leven.

Drie richtingen van het zelfde. Net als een 3-d object beschreven valt iets met een lengte, breedte en hoogte. Zo kan God geschreven worden met Zoon, Vader en Geest. Het een eenheid, maar je kunt er op verschillende manieren naar kijken dat dan lijkt het anders, maar het is toch niet. Traditioneel wordt het beschreven met drie lucifers die branden als een. Maar dat beeld is mij te simpel. Het goddelijk van de drie-eenheid blokkeert bij vele het begrip en daarom leg de link naar andere drie-eenheden en meestal komt dan wel het begrip of juist niet, dan snapt iemand wel het godelijke, maar niet het begrip drie-eenheid. Net als de lengte, breedte en hoogte loodrecht op elkaar staan en elkaar niet beinvloeden en daarom los van elkaar gemeten kunnen worden dat Zoon, Vader en Geest. Loodrecht op elkaar. Zoon is een andere richting van God, dan Vader of Geest. Daar waar voor de mens God te veel omvattend is. Helpt het voor begrip om te denken in de tussen stap Zoon, Vader en Geest. Niet lost van elkaar, maar in verbinding met elkaar. De benaming van de drie is minder van belang, dan het feit dat het zeer complex begrip is. Juist dat niet niet simpel is en niet eenvoudig op te vatten is er ook een onderdeel van. Toegevoegd na 7 minuten: De zoon en vader kun je nog zien als een persoon, maar geest is een wezen. Dus het is meer drie wezen of manieren om een wezen te zien samengevoegd tot iets dat complexer is dan een persoon of een wezen. Sommige zeggen de zoon een persoon was en de rest niet. Of dat de zoon het persoonlijke deel is. Je kunt ook zien dat je een taart kun je delen in drie stukken, maar het blijft toch een taart. Bijvoorbeeld de bovenkant, de zijkant en de binnenkant.

Als drie persoonlijkheden van een en hetzelfde goddelijk wezen. (Je kunt ook Personen zeggen, maar dan niet als synoniem van mensen.) Wel van elkaar te onderscheiden en niet van elkaar te scheiden. Drie-een van voor alle tijden maar ook de Vader als Schepper van hemel en aarde de Zoon die als Jezus Christus mens geworden is, geboren is uit de Vader maar van eeuwigheid al Zoon was en een in wezen met de Vader is de H. Geest, die voortkomt uit de Vader en de Zoon en sinds het eerste Pinksterfeest als de door Jezus beloofde Helper de mensen op aarde bezielt tot aan het einde der tijden (maar ook, met de woorden van de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel: 'gesproken heeft door de profeten'). Ook de H. Geest was van eeuwigheid al Geest. Ten diepste is het een geloofsmysterie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100