Is er een godsdienst waarbinnen er geen verdeeldheid is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt de vraag als valkuil opgesteld, al was dat niet je bedoeling denk ik... Als je even nadenkt en er wat tijd aan besteed, zul je ontdekken dat het jezelf als ( heel) mens identiviceren met welke groep dan ook, de afsplitsing zélf is. Het maakt niet uit of dat een groep, club, instantie, of cultuur is, en dus ook niet met een religie. De gedachte die met je denken is gemaakt, gaat er vanuit dat het samenbinden van jou met een grotere groep, een vorm van veiligheid opleverd, maar dat is feitelijk onjuist. De groep, familie, of land, is door het vaststellen door jou, automatisch voorzien van buitenstaanders ervan, en dát is dus een conflict, vroeg of laat. Zo ook met een religie, of een godsdienst, het is in de wortel...verdeeldheid. Je denken, dus niet je wezen( ook wel ziel of geest), is daar de oorzaak van, en graaf maar even door....dan 'zie' je de werkingen van denken zelf, in jezelf, waardoor je mogelijk kunt ontdekken dat denken feitelijk de afscheider is van alles waar het zich op richt. Daarom komen we met de beste denkers, niet tot feitelijke oplossingen over vrede, dat kán het denken niet! Want vrede is geen dualisme, en denken wél..☺ ( en nu heb je ook nog eens geen antwoord gehad...sorry maar die is er niet, als de wortel afscheiding is, is de boom dat ook, toch?)

Er is geen godsdienst zonder verdeeldheid. De christelijke godsdienst kent de meeste afsplitsingen die door verdeeldheid ontstaan zijn. Binnen Nederland zijn er van de christelijk gelovigen ( ze geloven in een god, en in Jezus ) 648 afsplitsingen. ------Uit http://www.raadvankerken.nl/pagina/280/648_kerken :Nederland telt meer dan 648 kerken en kerkelijke genootschappen. Althans: zoveel kerken staan opgesomd in het onlangs verschenen Handboek Christelijk Nederland. De vele kerken zijn uiting van het verlangen om het evangelie in de eigen (sub)cultuur een plaats te geven, meent de algemeen secretaris van de Raad van Kerken. De kracht daarvan is het authentieke geluid. De zwakte het verlies aan eenheid en gevoel voor identiteit die men kan ontlenen aan de gemeenschap. Zo zou ik zelf het Handboek Christelijk Nederland willen waarderen: als signaal dat het evangelie 648 keer in een eigen subcultuur welkom wordt geheten. Als resultaat van het verlangen bij mensen eigen kleur van omstandigheden te willen verbinden met het evangelie. Als 648 getuigenissen dat de Geest op vele plaatsen waait. Als uitdrukking van authenticiteit. -------------- Binnen andere geloven is er ook verdeeldheid, dat echter niet altijd tot een afsplitsing leidt. Maar er zijn in elk geloof "fundamentalisten" (star in de leer) en "rekkelijken" ( soepeler omgaan met geloofsregels). Zolang er mensen denken, zal er verschil in interpretatie zijn. Wanneer ze vinden dat zij de enige juiste interpretatie hebben, zal er strijd zijn en verdeeldheid.

Bronnen:
http://www.raadvankerken.nl/pagina/280/648_kerken

In tegenstelling tot de andere reacties die ik hierboven lees, kan ik je uit persoonlijke ervaring mededelen dat er geen verdeeldheid is in de godsdienst van Jehovah's Getuigen. Waar ook ter wereld zullen ze je precies hetzelfde antwoord (natuurlijk verschillend geformuleerd) geven, er is sprake van 1 centrale leer. Dit in overeenstemming met het feit dat de bijbel maar 1 boodschap uitdraagt, en dat God niet schizofreen is.

Ja 'het christendom',en dat zijn Jehovah's getuigen. Zij leren overal hetzelfde. Zijn politiek neutraal. Voeren geen oorlog. Zelfs doen geen militaire dienst. Nu nog zitten er velen daarvoor gevangenisstraffen uit. De christenheid is genadeloos verdeeld!Zelfs de wereldoorlogen streden de landen van de christenheid!.

Als je “godsdienst in het algemeen” dus als groep (christendom, boeddhisme, islam, hindoeïsme enz) ten opzichte van elkaar bedoelt, dan is er ronduit sprake van verdeeldheid. Bedoel je “godsdienst als individuele groep” dus binnen de afzonderlijke groep (christendom, boeddhisme, islam, hindoeïsme enz) dan is er wel degelijk verdeeldheid, maar vooral meer in de vorm van andere inzichten, interpretaties, meningen enz. In beide opties is er sprake van verdeeldheid in diverse gradaties vanwege het feit dat “verdeeldheid” ruim geïnterpreteerd kan worden. Het antwoord is dan ook: nee ! die godsdienst bestaat niet. Zoals in enkele reacties reeds vermeld staat, is inderdaad godsdienst een individuele beleving waarbinnen geen verdeeldheid heerst. Het antwoord is in dit geval: ja! die godsdienst is er.

Als je een goede vraag stelt is je kans op een goed antwoord hoger. Je stelt nu een hele brede vraag zonder te definiëren wat je precies bedoelt met 'godsdienst' en met 'verdeeldheid'. Mijn eerste reactie is: nee. Verdeeldheid is overal, dus ook binnen godsdiensten. Sommige antwoorden gaan uit van 'afsplitsing' maar ook dat is geen netjes gedefinieerd concept. Er bestaan meerdere hoofdstromingen binnen het Boeddhisme maar toch zijn dat allemaal Boeddhisten. Je kunt het Protestantisme zien als een complete afsplitsing maar Christenen zijn het nog steeds wel allemaal. Wat is verdeeldheid? Mensen die het niet compleet eens zijn met elkaar? Dat komt niet voor. Alleen bij rationele vragen waarbij alle gegevens bekend zijn is het mogelijk om te eisen dat alle deelnemers aan de discussie op één punt uitkomen. Religie en spiritualiteit lenen zich niet (of niet makkelijk) voor dit soort manier van spreken met elkaar. Als we dat niet meetellen, wat is verdeeldheid dan nog? Heb je een scherpe lijn in gedachten waarna er opeens wel sprake is van 'verdeeldheid' en daarvoor niet? Hoe zou dat werken? Het is een fantastisch gevolg van rationaliteit dat als je je vraag zo zorgvuldig en compleet hebt gesteld dat alle twijfel over de vraag zelf weggewerkt is, je het antwoord dan vaak al (bijna) cadeau krijgt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100