Waar staat in de Tenach (het OT) dat de Messias opm de derde dag zou opstaan?

In Lucas 24:46 staat:
Toen opende [Yeshua] hun verstand om de Schriften te begrijpen, en hij zei tegen hen: "Zo staat er geschreven, dat deMessias
moet lijden en op de derde dag [te trite hemera] uit de dood opstaan ".

Het NT bestond toen nog niet , dus kan er met de Schriften alleen het OT bedoeld zijn.
Voor alle duidelijkheid: ik vraag geen mening over de Opstanding (in dat geval zou deze vraag op het Café thuishoren), maar naar welke tekst in het OT hier verwezen wordt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hosea 6:2 Hij redt ons na twee dagen van de dood, de derde dag doet hij ons opstaan: in zijn nabijheid zullen wij leven.

Hallo henkaren Lukas 24:46 correspondeert ook met de tekst in Mattheus. Op een gegeven moment vroegen de schriftgeleerden een teken aan Jezus. Zij twijfelde toen nog steeds of Jezus de beloofde messias was. In Mattheus 12:38- 42 …. maar zal geen ander teken krijgen dan dat van de profeet Jona. [40] Want zoals Jona drie dagen en drie nachten in de buik van een grote vis zat, zo zal de Mensenzoon drie dagen en drie nachten in het binnenste van de aarde verblijven…. . http://www.willibrordbijbel.nl/?p=page&i=64328%2C64377&wbv=on&nbv=onjona 2:1 Jezus verwijst hier naar de voorzegging in Jona 2:1: [1] De HEER zond een grote vis om Jona te verzwelgen. En Jona was in de buik van de vis, drie dagen en drie nachten. http://www.willibrordbijbel.nl/? Omdat zij twijfelden zou Jezus een teken geven wat op zijn dood en opstanding van toepassing zou zijn. Opvallend is eveneens dat hij een zegmaar absoluut teken geeft/gaf dat samenvalt met de vervulling van het OT ( bij zijn dood) en de start van het nieuwe verbond ( ingesteld tijdens het laatste avondmaal en kende zijn start bij zijn opstanding. ) Toen Jezus dit duidelijk verwoordde onder de schriftgeleerden, zou dit teken teken al in vervulling gaan binnen zijn voorzegde bediening van 3.5 jaren. Daarom zei Jezus dat zij géén ander teken zouden krijgen. Het teken was klaar en duidelijk toen hij na drie dagen en drie nachten zou opstaan. De zichtbare start was tijdens pinksteren toen de 120 de geest van christus kregen. Om op je vraag te antwoorden zei Voorzei Jonas in hfstuk 2 dat de Messias zou opstaan na 3 dagen en drie nachten. Groet amadeus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100