Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn de interpretaties van wat wel of niet kosjer is wel eens gewijzigd?

De torah geeft een beknopte uitleg over wat wel of niet kosjer is. Later zijn er voor bepaalde etenswaren discussies geweest tussen rabijnen over het wel/niet kosjer zijn. De uitkomst van die discussie wordt door veel joden gebruikt. Maar is er later weleens van die uitkomsten afgeweken, bijvoorbeeld door meer kennis van de natuur/biologie?

Vraag is een vervolg op:

http://www.goeievraag.nl/eten-drinken/overig/vraag/551204/gebruiken-religieuze-joden-bijenhoning

Waar bij de uitleg dat honing wel kosjer zou zijn erg discutabel is.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Religie
936

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ja, maar heel lang geleden. Zo is wijn niet kosher als deze niet door Joden is gefabriceerd. Daar staat niets over in de bijbel, maar die spijswet is waarschijnlijk 1.800 jaar geleden toegevoegd.
Voor de rest kun je wel zeggen dat een bepaalde spijswet 'discutabel' is , maar deze is niet meer discutabel dan de godsdienst zelf. Niemand snapt de spijswetten van het Joodse geloof. Maar dat is niet erg, het is een geloof. Dan moet je zaken accepteren die niet logisch lijken. Voor de rest willen de orthodoxen binnen zo een religie graag alles in stand houden en niets veranderen. Dat is vanuit hun standpunt begrijpelijk, maar om die reden verandert er dan zomaar duizenden jaren niets aan bijv. de spijswetten van een geloof.
(Lees meer...)
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding