Konden de apostelen Johannes , Lucas , en Matheus al schrijven rond het jaar 30 na Christus?

Wie heeft de evangelien eigenlijk geschreven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het schrift is al veel ouder dan 30 CE. Wie de evangeliën heeft geschreven is niet zeker maar waarschijnlijk niet de mensen wiens naam zij dragen. DE evangeliën zijn tenminste 70 jaar (waarschijnlijk langer) na de veronderstelde gebeurtenissen geschreven.

Wie hebben de evangeliën geschreven? In vroegere tijden werd er nooit getwijfeld aan het auteurschap en de betrouwbaarheid van de evangeliën. Vooral sinds de verlichting kwam daar verandering in, en men begon eigenlijk aan alles te twijfelen. De laatste jaren zien we daar weer een verandering in. Er bestaat wel degelijk bewijs voor de betrouwbaarheid van de evangeliën. En ook wat betreft het auteurschap weten we tegenwoordig wat meer. Het blijkt dat Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes inderdaad de schrijvers waren!

Bronnen:
http://www.ontdekjezus.nl/schrijversvandee...

Je vergeet Marcus. Het is heel waarschijnlijk dat ze konden lezen en schrijven, Bijbels Hebreeuws, Aramees en Koinè Grieks. Misschien niet allemaal even goed, en ze hebben vast ook wel hulp gehad. Maar dat is ook nu niet ongebruikelijk, als je een boek schrijft.

De apostelen waren vissers... ik ga ervanuit dat je destijds niet zulke bizarre hoeveelheden papierwerk hoeft te verstouwen als tegenwoordig om een net vol vis naar boven te halen, dus de kans is behoorlijk groot dat deze jongens al jong zijn gaan werken en weinig school hebben gehad. De evengalieen zoals ze in het Nieuwe Testament zijn opgenomen zijn lange tijd vooral mondeling doorgegeven, en waarschijnlijk rond het jaar 100 voor het eerst opgeschreven.

Uit literatuuronderzoek is gebleken dat Marcus het oudste geschreven boek is en Johannes ong. 130 jr na Christus. Er is dus eerst een tijd van mondelinge overlevering geweest. Het evangelie van Johannes is dus niet door de discipel Johannes geschreven. En nu: of de mensen toen al konden schrijven. Ja hoor, het schrift is al heel oud. De Thora, het boek van de joden, was ook op schrift gesteld.

Het evg naar Johannes is wel degelijk door Johannes geschreven. Luister vooral niet naar tekstkritische oude vrouwenpraat. Markus was degene die de prediking van Petrus opschreef en zodoende kwam tot samenstelling van zijn evangelie Lukas was arts en heeft wel degelijk zijn evangelie zelf geschreven alsmede ook het boek handelingen. Mattheus ( Levi ) daarvan is ook bekend dat hij het evangelie zelf geschreven heeft. Kijk bovendien naar de verschillende invalshoeken die de vier evangelisten hebben gegeven. Daarbij valt op dat Mattheus zijn evangelie vooral voor de Joden heeft geschreven en Johannes is vooral gericht op de volkeren.

Deze mannen leefden in de Romeinse tijd. Toen kon je al studeren bij het Sanhedrin (dat heeft Paulus onder andere gedaan). De Romeinen, maar ook de Joden zelf, waren veel verder ontwikkeld dan wij hier in Europa. Er zijn geschriften (op kleien of stenen tabletten) bekend die ver voor de discipelen werden geschreven. Marcus en Lucas behoorden niet tot 'de twaalf' die Jezus uitkoos als zijn discipelen. Er wordt ook nogal eens verondersteld dat zij niet directe ooggetuigen waren van Jezus handelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100