Uitschrijven bij de RK kerk. Schrappen uit doopregister. Iemand ervaring?

De antwoorden hier: http://www.goeievraag.nl/vraag/laat-uitschrijven-kerk.11351
vind ik niet volledig.

Er is namelijk wel een site
http://dry.sailingissues.com/uitschrijven-kerk.html
waar beschreven staat wat je moet doen.

Daar staat ook dat je je [in Nederland] niet kan laten uitschrijven uit het doopregister. Dat vind ik niet eerlijk.

Heeft iemand dat wel eens gedaan en hoe ging dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Over katholieken kan ik je niet verder helpen, ik ben daar te onbekend mee, maar ik heb mezelf indertijd wel degelijk laten uitschrijven uit het (gereformeerde) doopregister. Daarmee ben ik officieel niet meer gedoopt, hoor niet meer bij een kerk, betaal geen kerkbelasting en krijg geen acceptgiro's meer voor een bijdrage aan het kerkenfonds. Een briefje was overigens genoeg. Ongetwijfeld staat er nog ergens in het doopregister dat ik ooit gedoopt ben. Daar hou je tenslotte een administratie voor bij. Ik zal ook nog wel ergens in de administratie van mijn oude basisschool staan, en bij oude werkgevers of verenigingen, maar dat wil niet zeggen dat ik daar nog banden of verplichtingen mee heb, het is slechts een administratieve vermelding. Ik heb er na die melding nooit meer iets van gemerkt noch last van gehad.

Ik ben te laks voor de uitvoering, maar mijn howto lijstje vindt je in de bron;-)

Bronnen:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/...

Uit het doopregister kun je je uiteraard nooit laten uitschrijven, want je bent gedoopt. Als je geen lid meer wilt zijn van de RK kerk, schrijf je een brief naar het Bisdom, met een copie voor de Parochieraad van je eigen parochie. Tenminste zo zou ik het doen als ik RK was en geen deel meer wilde uitmaken van deze kerk.

Wat een ophef....iemand die als baby besprenkeld is en ingelijfd in een gemeente, is in feite helemaal niet gedoopt. Een doop is alleen geldig als je hem bij je volle bewustzijn, als deel van je belijdenis ondergaat, dat kerken er een ander verhaal van hebben gemaakt is triest genoeg. Als ik katholiek was opgevoed, zou ik na alle pedofilie-schandalen alleen al, 100% overtuigd zijn inmiddels, dat dat in ieder geval zeker de juiste kerk niet is.Niet 50 jaar lang sorry zeggen door een "onfeilbare"(?) paus, maar celibaat afschaffen. Petrus, de eerste paus(?) was zelf ook getrouwd, en vasten (als deel van goede werken) hoeft helemaal niet. Enfin, Timoteus schrijft al over de valse kerk en dwaling van de RKK in zijn brief 2000 jaar geleden.Eigenlijk onvoorstelbaar dat mensen traditie en gewoonten boven hun geloof stellen.

Er zijn altijd maar weinig mensen die de moeite nemen zich uit te laten schrijven. Die mensen die zich uitschrijven geven de Kerk de bevestiging dat de anderen wel katholiek zijn. Als je je uitschrijft erken je ook de R.K. kerk, dat je er ooit lid van was. Ga gewoon niet meer naar de kerk, dat zegt voldoende. Zelf ben ik op die manier een niet-katholieke katholiek. Een ander voordeel van je niet uitschrijven is dat je beter tegen de Kerk kan protesteren.

Beste persoon. Pas hoorde ik dat in Polen veel mensen zich afvroegen waarom ze officieel katholiek waren. Ze wisten het niet meer en lieten ze uitschrijven. Ze raakten/ werden geéxcomuniceerd. Toegevoegd na 22 uur: Hieronder heb ik het geplaatste artikel in het pools waar gezegd wordt dat wie in Polen afstand van de Kerk neemt Geëxcommuniceerd wordt. Apostazja to bunt. Wyrzeczenie się przynależności do Kościoła. Wzięcie z nim rozwodu. Bez orzekania o winie, ale z długą litanią konsekwencji. Po pierwsze apostazja oznacza ekskomunikę. Kościelną klątwę rzuconą na apostatę, pozbawienie go wszelkich praw we wspólnocie chrześcijańskiej

Bronnen:
http://wiadomosci.onet.pl/1600880,240,1,po...

8 jaar na het openen van dit topic is er goed nieuws! Met de komst van de AVG kun je je beroepen op het recht van vergetelheid. De parochie MOET dan je gegevens schrappen uit het doopregister. Ik heb even vol moeten houden, maar uiteindelijk is da pastoor in Deurne zo vriendelijk geweest om een zwarte marker door het doopregister te halen. Zie ook mijn bijdrage aan Wikipedia;

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Doop_(sacrament)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100