Uit hoeveel personen bestond het Joodse volk dat door Mozes naar het Beloofde Land werd geleid?

Volgens Joodse en christelijke geloven leidde Mozes het Joodse volk weg uit Egypte, waar het in slavernij leefde, en voerde hij het naar het Beloofde Land.

In mijn geestelijke bioscoop zie ik dan hoe Mozes een grote groep mensen voorgaat, waarbij "grote groep" ongeveer 300 personen zijn.

Maar het Joodse volk zal veel groter zijn geweest dan de schamele 300 personen van mijn geestelijke bioscoop.

Hoe groot was, volgens de overlevering, de door Mozes geleide groep?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat staat in het bijbelboek Exodus. Hoofdstuk 12 vers 37: De Israëlieten trokken te voet van Rameses naar Sukkot; hun aantal bedroeg ongeveer zeshonderdduizend, vrouwen en kinderen niet meegerekend.

Bronnen:
http://scriptures.lds.org/nl/biblemaps/2
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Exodu...

Het antwoord uit de bijbel is al gegeven. Historici twijfelen sterk aan het verhaal van Exodus. Het is maar zeer de vraag of er ooit daadwerkelijk een plotselinge vlucht van een groot aantal joden uit Egypte heeft plaatsgevonden. Ook is niet zeker of joden als onderdrukte slaven werden gehouden in het oude Egypte. Het verhaal doet sterk denken aan de Romeinse verhalen van Vergilius over de vlucht uit Troje en gelijkaardige mythen van volkeren over een zogenaamde underdog-afkomst. Dergelijke verhalen werden geschreven om volkeren een gevoel van overwinning te geven, zodat ook in tijden van armoede men kon terugvallen op de nog erbarmelijkere omstandigheden waaruit het volk was ontsnapt. Het wetenschappelijk verantwoorde antwoord op je vraag is: we weten niet hoeveel joden uit Egypte zijn gevlucht, het is zelfs niet zeker of er ooit een grote uittocht van Joodse slaven uit Egypte is geweest. Het is zelfs niet zeker of er ooit grote aantallen joden als slaven in Egypte werden gehouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100