Wie bepaald waar, welke dominee gaat preken in een gemeente of provincie?

Ik lees de streekkrant en daar staan dan pagina's vol met diensten in verschilllende locaties.Wie is hier logistiek mee bezig?Wie stuurt dit aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kerkgemeentes zelf. Vrijwel altijd hebben ze een gemeentelid die vrijwillig werkt als preekvoorziener. Hij zorgt ervoor dat er het jaar rond een dominee aanwezig is om de kerkdienst te leiden. Kan hij/zij niemand vinden dan wordt er een ouderling of kerklid gevraagd om een bestaande preek voor te lezen Begin van het jaar benadert de preekvoorziener de dominees voor specifieke dagen. Als er een vaste dominee is, dan alleen op de zondagen dat de vaste dominee vrij is. En dominees vullen verder zelf hun eigen agenda in. Gaan in op de vraag van de preekvoorziener. Dominees preken overigens doorgaans enkel in hun eigen kerkverband. ( uitzonderingen daargelaten )

Elke gemeente heeft zijn eigen dominee of de gemeente is vacant. In protestantse gemeenten is het de gewoonte dat er een kerkenraad is en daaruit is er 1 persoon , meestal een ouderling , die scribent is van de gemeente. De scribent zorgt ervoor dat er elke zondag een dominee is , of eigen predikant of een gast-predikant. Dat wordt al maanden van te voren met de desbetreffende predikant afgesproken , mocht er onverhoops iets tussen komen , door ziekte of sterfgeval dan wordt als eerste ook de scribent ingelicht en zal deze dus zorgdragen dat er een vervanger komt. Dus dat is altijd keurig geregeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100