Waarom beginnen Turken en Arabieren de Ramadan niet op dezelfde dag?

Beiden zijn Moslims, maar toch beginnen en eindigen ze de Ramadan niet op dezelfde dag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn verschillende redenen waaronder het feit dat Turken vaak een rekenmethode hanteren en anderen het gezien moeten hebben, verder kan het te maken hebben met het aanhouden van de situatie in Mekka of niet. Het begin van de maand ramadan wordt waargenomen door het zien van de maan op de vooravond van de eerste dag van de maand.[6] Hierdoor begint ramadan in verschillende landen vaak op verschillende dagen, omdat de belangrijkste regel voor het begin van de maand ramadan nog altijd gebaseerd is op het visueel waarnemen van de maan. Tegenwoordig wordt meestal universeel uitgegaan van Saoedi-Arabië, vanwege de ligging van Mekka in dit land. Met name de inwoners van de Maghreb houden vast aan de eigen waarneming, die meestal een dag later is. Daardoor beginnen en eindigen de bewoners uit dit gebied een dag later. Mensen van oorsprong afkomstig uit deze gebieden, maar woonachtig in bijvoorbeeld Europese landen volgen doorgaans de vaststelling vanuit Mekka. In 2007 leverde de vaststelling van het einde van ramadan een opmerkelijke gebeurtenis op; hoewel de in Nederland woonachtige Marokkanen op 12 oktober het Suikerfeest vierden, zoals vastgesteld in Mekka, vastten de in Frankrijk woonachtige Marokkanen samen met de Marokkanen in Marokko die dag en vierden het feest op 13 oktober. Verder zijn de aangehouden criteria niet altijd hetzelfde, met moderne middelen kan immers exact de maanstand (cyclus) worden waargenomen. Bij de berekeningsmethode wordt van tevoren berekend wat de maanstand zal zijn. Ook dit wordt toegestaan ter bepaling van ramadan. Turkije gebruikt deze rekenmethode om het begin en einde van de vastenmaand vast te stellen. Turkse moslims weten dus ruim van tevoren wanneer de maand ramadan begint en eindigt. Bij bewolking of mist kan ook een ander criterium worden gebruikt, namelijk wanneer de maan niet zichtbaar is op dag 29, dan telt men nog 1 dag bij en voltooit men de maand ramadan tot 30 dagen. Dit is het maximum, want er zijn geen 31 dagen in de islamitische (maan)maanden. Ook het suikerfeest kan op verschillende dagen beginnen: "Het Suikerfeest wordt meestal niet door alle moslims op hetzelfde moment gevierd. Concreet voor België en Nederland betekent dit dat de twee grootste groepen moslims, Marokkanen en Turken, het feest niet altijd tegelijkertijd laten beginnen. Dit komt doordat zij meestal vasthouden aan de methode van het land van oorspronkelijke herkomst, die qua madhhab van elkaar verschillen. Verder in reacties:

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ramadan#Vasts...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerfeest#M...

Dat heeft met de zon te maken. Bij de een is het eerder dag dan bij de anderen. En de meeste zijn het gewend om het op die dag te vieren dus dan blijven ze dat ook in Nederland doen.

Turken hanteren de islamitische kalender en kijken zo wanneer de maand Ramadan start. Arabieren kijken of er daadwerkelijk een nieuwe maan aan de hemel staat en kijken zo of de maand Ramadan is ingegaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100