Wie komen er in aanmerking om de nieuwe paus te worden?

Het gaat mij niet zozeer om namen, maar komen alleen kardinalen in aanmerking of ook bisschoppen en priesters. Of kun je als burger (zonder functie binnen de katholieke kerk) ook paus worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een Paus wordt verkozen met een twee derde meerderheid. Elke kiezer krijgt een papier met “Eligio in sum mum pontifical” (ik kies als paus), ze noteren zelf de naam in van hun favoriete kandidaat, het briefje wordt dubbel geplooid en naar het altaar gebracht. Na het zweren dat deze keuze volgens hen het beste is voor God en de Kerk, plaatsen ze het document in een schaal. Nadat iedereen gestemd heeft worden de stemmen geteld door drie aangeduide opzichters. Iedere naam wordt hardop vernoemd zodat al gauw duidelijk wordt wie de kanshebbers zijn. Indien er niemand de vereiste meerderheid heeft worden de stemmen verbrand en begint het proces opnieuw. Bij een falen, komt er zwarte rook uit de schoorsteen, wanneer er witte rook uit de schouw komt is er een nieuwe Paus verkozen. De verkozen kardinaal wordt dan door het College van Kardinalen gevraagd of hij de benoeming wil aanvaarden. Bij aanvaarding wordt hij ogenblikkelijk de nieuwe Paus. Hij wordt dan gevraagd welke pauselijke naam hij wenst aan te nemen. Wanneer de naam is gekozen zweren alle kardinalen trouw aan de nieuwe Kerkvorst.

Bronnen:
http://plazilla.com/de-verkiezing-van-een-...

Alleen 120 van de 203 kardinalen worden opgesloten in een kamer om een van hun tot paus te verkiezen anderen kunnen dus niet meedoen

De eerste favoriet om de nieuwe paus te worden komt uit Ghana. Turkson werd door de voorganger van Benedictus tot kardinaal benoemd. Hij vindt zelf dat het tijd wordt om een zwarte paus naar het Vaticaan te sturen. Turkson is van oordeel dat condooms binnen het huwelijk zouden moeten worden gebruikt als één van de partners met HIV besmet is. Ook Marc Ouellet werd door Johannes Paulus II tot kardinaal benoemd. Zijn strengste standpunt heeft met abortus te maken. Ouellet vindt dat abortus nooit goed te keuren valt, zelfs in gevallen van verkrachting. Een andere zwarte kandidaat komt uit Nigeria. Kardinaal Francis Arinze stamt ook uit de tijd van Johannes Paulus II. Net als Ouellet is hij extreem conservatief op het vlak van abortus en voorbehoedsmiddelen. Als het geen zwarte paus wordt, dan maakt Italië een grote kans om nog eens iemand in de Heilige Stoel te tillen. Het is immers al een tijdje geleden dat we nog een Italiaanse paus hadden. Angelo Scola is in dat geval topfavoriet om Paus Benedictus XVI op te volgen. Ook acht jaar geleden werd zijn naam al veel genoemd. Hij werd door de huidige paus tot aartsbisschop van Milaan benoemd. Scola wil nauwer samenwerken met de islam en christenen in het Midden-Oosten steunen. En als het dan ook geen Italiaan zou worden, moeten we de nieuwe paus misschien in Latijns-Amerika gaan zoeken. Kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga komt uit Honduras en werd door Johannes Paulus II benoemd. Hij is eerder gematigd in zijn standpunten, maar is tegen abortus. Hij had ook kritiek voor zanger Ricky Martin die een kind kreeg dankzij een draagmoeder.

Bronnen:
http://m.hln.be/article/portal2//1577642/W...

In theorie kan iedere ongehuwde mannelijke katholiek tot paus gekozen worden. In de praktijk wordt de nieuwe kandidaat al honderden jaren gekozen uit de kardinalen die aan het conclaaf deelnemen. Als de gekozene instemt met zijn verkiezing, is hij op dat moment de nieuwe paus, mits hij ook al bisschop is. (De paus is immers per definitie ook de bisschop van Rome). Als de gekozene instemt met zijn verkiezing maar nog geen bisschop is, wordt hij op de kortst mogelijke termijn bisschop gewijd en is hij daarna paus. Tegenwoordig zijn alle kardinalen bisschop hoewel dat strikt genomen niet hoeft. Toegevoegd na 3 minuten: Dus het antwoord op de vraag: Ja, je kunt als leek paus worden mits je man bent en niet getrouwd. (Leek = alle gedoopte katholieke gelovigen die geen wijding hebben ontvangen.) Toegevoegd na 33 minuten: ... en na je uitverkiezing tot diaken/priester/bisschop wordt gewijd.