Zijn er volkeren of stammen die ooit succesvol een samenleving hebben gevormd zonder enige vorm van geloof?

Zijn er voorbeelden bekend van volkeren die ooit zonder enig geloof in geesten (voorouders) of in een god/goden een succesvolle samenleving hebben gevormd die enkele eeuwen heeft standgehouden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoewel je geneigd bent om 'nee' te zeggen is dat natuurlijk nooit aan te tonen. Wat wel duidelijk is en wat antropologen over de hele wereld tegenkomen is dat de mate van ontwikkeling van een stam of volk een groot causaal verband heeft met de mate waarin een stam of volk religieus is. De mens heeft van nature ordening nodig. En als niet duidelijk is waar iets vandaan komt (bijvoorbeeld bliksem, een regenboog, aardbevingen, zonsverduisteringen etc) dan wordt het hiaat in de kennis vrijwel in alle gevallen opgevuld door een vorm van religie. Wat ze niet kunnen begrijpen of verklaren zal dan wel door een bovennatuurlijke macht veroorzaakt zijn. Of dit nu in een persoonlijke god (of goden) is of een soort natuurgodsdienst, dat maakt niet zoveel uit. In die zin is het logisch om te veronderstellen dat elk primitief volk op enig moment een vorm van religie nodig heeft gehad. Omgekeerd geredeneerd zie je dat in samenlevingen waar steeds meer kennis is over hoe de wereld echt in elkaar zit, de mate van religiositeit afneemt. De wetenschappelijke werkelijkheid, die ontzagwekkend mooi blijkt te zijn en veel meer spannende magie bevat dan de bekende oeroude mythen, neemt eigenlijk de traditionele rol over van religie in het verklaren van verschillende fenomenen. Met dit verschil dat kennis zich ontwikkelt en groeit terwijl religie onveranderlijk moet zijn ter bescherming van de eigen oorsprong. Daarop voortbordurend is elk ontwikkeld volk ooit primitief geweest en dus ooit religieus geweest.

nee Het communisme is de enige die het geprobeerd heeft en je ziet wat dat opleverde

Nee er zijn geen voorbeelden bekend. In iedere samenleving bevinden zich mensen, en binnen die groep van mensen (een volk) zijn er altijd mensen geweest met een vorm van geloof, een volk zonder mensen met geloof bestaat niet. Je kunt je zelfs afvragen of atheïsme op zich ook geen geloof is. Maar zelfs binnen landen die het atheïsme hanteren zijn er mensen die toch ergens in geloven.

nee, die volkeren of stammen hebben nooit op aarde geleefd. Want "een mens is een godsdienstig wezen" volgens Dr. C.G.Jung o.a. in zijn studie: "Psychologie en Godsdienst".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100