Wat is toeval?

Wat maakt toeval een 'toeval'? Is het kwestie van subjectieve point of view of iets objectief?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het leven is een gigantische loterij. Er zijn allerlei mogelijkheden, maar slechts één wordt er werkelijkheid. En wij zien dus alleen datgene wat werkelijkheid wordt. Dat noemen we toeval, omdat we het niet kunnen voorspellen. Bij een dobbelsteen bijvoorbeeld, zou je de exacte luchtstroom moeten weten, de uitgangspositie, de snelheid waarmee je de dobbelsteen weggooit, de rotatie, het moment waarop die de ondergrond raakt, de wrijving met de lucht en de ondergrond, de exacte vorm van de dobbelsteen enz enz enz. Het is gewoon te complex om in een systeem te vatten om daarmee te kunnen voorspellen. Daarom spreken we over 'kansen' en 'toeval'. Gewoon, omdat we er geen preciezere uitspraken over kunnen doen omdat de werkelijkheid complex is.

Toeval bestaat niet, behalve als je een toeval krijgt.

Toeval : Is een gebeurtenis die niet had verwacht op een bepaald tijdstip.

Het vreemde aan toeval is dat het niet blijkt te bestaan. Het schijnt zelfs onmogelijk te zijn om bijvoorbeeld door middel van een computer een willekeurig aantal getallen te kiezen, zonder dat deze op enig moment in een soort orde vervallen.

Toeval is onvoorspelbaar. Voorbeelden zijn dobbelstenen en roulette. Dat is objectief vast te stellen.

Toeval is wat mij betreft een niet gemakkelijk verklaarbare samenloop van omstandigheden omdat (bij toeval worden tenminste 2 voorkomende feiten met elkaar vergeleken) 1 feit als uitgangspunt wordt genomen, en de kennis van de vergelijker niet zover reikt om het 2e feit daarmee in causaal verband te brengen. Edoch, vaak helpt het om een ander even te vragen of iets toeval is of niet. Desnoods via GoeieVragen.nl :)

Ik denk dat inwezen alles dat gebeurt toevallig is. Alle gebeurtenissen, alle acties, alles.. Wij benoemen het echter pas als toevallig wanneer we een samenloop niet hadden verwacht. Ik denk dat toeval ook iets te maken heeft met kans. hoe kleiner de kans is dat iets gebeurt, hoe toevalliger we het vinden als het wel gebeurt.

Interessante vraag. Volgens het woordenboek: onvoorzien, onverwacht. Ik denk dat mensen het woord toeval vooral gebruiken om zich erachter te verschuilen, zodat er niet verder nagedacht hoeft te worden. Of zoals Spinoza eens zo mooi zei: 'Wat wij toeval noemen is het toevluchtsoord der onwetendheid'. Er zullen vast gebeurtenissen zijn die geheel toevallig zijn. Misschien is het daarom zo moeilijk om het echte toeval en datgene wat je toe moest vallen, van elkaar te scheiden. We hebben een naam gegeven aan een zichtbaar bewijs van een onzichtbare oorzaak. Voor mij persoonlijk geldt dat ik deze vraag niet vaak aan mezelf stel. Het leven is voor mij een leer- en groeiproces, toevallig of niet.

Herman Finkers zei: "Als een epilepticus elke middag om precies 3 uur een toeval krijgt, dan noem ik dat geen toeval meer."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100