Geloof en kinderen....?

Deze vraag kwam in mij op na de vraag die Teun heeft gesteld over hoe je aan kinderen uitlegt dat men niet aan kerst doet!

Ik kom uit een gezin die bij Jehova getuige was.. geen Sint geen Kerst geen verjaardagen en ook niet trakteren op school, ik vraag me af, ouders die bij dit soort geloofsovertuigingen zitten of ze zich ervan bewust zijn wat ze hun kinderen tekort doen? In mijn geval was het niet anders en heb er niet echt onder geleden in mijn kinderjaren, wat men niet kent mist men niet, maar pas toen ik zelf moeder werd en ik met mijn zoon Sint, Kerst en verjaardagen vierde merkte ik pas wat ik gemist heb!

Toen ik 13 was zijn mijn ouders gestopt met het geloof, kort erna gescheiden, van het pad af, werken in een discotheek, roken etc..

Ik heb er pas vanaf mijn 27 moeite mee gekregen, dat ik HET gevoel niet ken, de warmte binnen de familie, samenzijn, kerstgevoel, sintgevoel de spanning en gezelligheid, etc.. hoe sta jij hier tegenover en hoe zou jij hiermee om gaan als ouder met je kind(eren)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mijn moeder was niet gelovig, maakte zelfs alles belachelijk, ook de feesten. Ook ik heb daar veel gemist... Nu, ( ik heb geen kinderen, wel een lieve partner) vieren wij samen wat ik toen gemist heb. Van scheppen met een schepje en emmertje op het strand, tot het vieren van mijn verjaardag en kerst. (op onze eigen manier, dat wel) Dat ik veel gemist heb kan ik niet meer veranderen... hoe ik NU leef wel. Het gevoel van warmte binnen de familie... ow wat had ik daar een behoefte aan! het is hier nu dus vaak heel warm en gezellig.... en dan heb ik het niet over de temperatuur :-)) Ik denk trouwens dat gelovige mensen dat niet voelen als -hun-kind-tekort-doen. Ik denk eerder dat ze dat voelen als positieve sturing in de richting waar zij je in willen hebben... wat zij als goed zien. Nu zou ik toch echt aan mijn kinderen uitleggen dat er vele verschillende manieren van vieren zijn, inclusief gelovige manieren. Ik zou proberen om mijn kind een aantal verschillende feesten te laten meemaken van verschillende geloven, om het wegwijs te maken in wat er allemaal kán en bestaat! Op die manier raakt het cultureel wegwijs, en kan het toch leren dat mamma's manier ook maar een methode is, zonder géén feest te vieren ;-)

Geef je kinderen datgene wat jij in je jeugd gemist hebt. Op deze manier kun je er zelf ook alsnog van genieten!

Zeg dan dat er een feest is dat iemand tot weten kwam en dat komen tot weten is zo speciaal dat we dat vieren... Jezus is geboren op 25 December... Niet de man, niet het lichaam, maar de man die weet, die kwam tot weten op 25 december... Hij was 30 jaar toen dat gebeurde... En dat viert men... En als men weet, dan is alles wat de man spreekt de waarheid... En dat is zeldzaam in een wereld van list en bedrog... En dit heeft niets met een geloof te maken, het maakt namelijk niet uit, Jezus zelf geloofde nergens in, hij sprak uit eigen autoriteit... En hij zei niet, geloof me maar, dan komt alles goed... Dat kun je aan je kinderen vertellen, daar komt geen geloof aan te pas... En de discussie als die mocht ontstaan is een levende discussie, niet eentje van dogma en geloven...

Het feit dat je aangeeft 'het' gevoel niet te kennen is volgens mij een verkeerde aanname. Jij voelt dat zo, maar vergelijk jij je nu met anderen? Zij doen dit en het lijkt dat ze ervan gebieten. Maar is dat ook zo? Ga uit van jezelf! Wat vind jij leuk om te doen, of wat zie jij om je heen wat je ook graag zou willen? Doen! Maar laat het niet door je omgeving bepalen. Kijk ook wat je kind aanspreekt. Hij/zij zit er waarschijnlijk minder mee dan je denkt. Let wel op dat jij jouw behoeftes niet 'opdringt' / 'uitleeft op je kinderen. Zij geven aan wat ze leuk vinden en in die uitvoering kan jij meegenieten. Toegevoegd na 1 minuut: gebieten = genieten

Ik weet uit ervaring dat bij Jehovah´s getuigen andere feesten gevierd worden. Dan wel niet ter gelegenheid van kerst of sint. Ze hebben absoluut geen saai leven en de kinderen hebben het op die feesten reuze naar hun zin en krijgen ook kadootjes en lekker eten. Ze mogen om andere redenen trakteren op school, ook school werkt daar gewoon aan mee. Maar het ligt wel aan het gezin zelf. Of ze er andere dingen voor in de plaats doen. De ene ouder zal niets ter vervanging doen, de ander wel. Dat is gewoon zelf in te vullen. Het feit dat jij HET gevoel niet kent, komt dat nou speciaal door kerst of sint? Waarom moet HET gevoel daar vanaf hangen? Je kan HET gevoel dus zelf creeeren op andere momenten. Waarschijnlijk hebben jou ouders dat dan nagelaten.

Ach je kunt naar onze roots teruggaan. De feesten zijn immers ouder dan het geloof. Zonnewende is een duidlijk aanwijsbare reden. Voor de rest moet je ze niet belasten met christelijke onzin. Je hebt er zelf al moeite genoeg mee gehad, evenals jouw ouders overigens. Voedt jouw kinderen religievrij op, als zelfstandige mensen, bewust van hun morele waarden en hun plaats in de wereld.

Als jij het wilt vieren met je kinderen moet je dat vooral ook doen. Misschien heb je op een andere manier warmte ervaren in je gezin, dan door de feestdagen. Ik vind het soms wel raar overkomen, als een kind jarig is mag het niet trakteren op school of de verjaardag vieren, maar een dag erna mag er wel een feest gegeven worden ter compensatie. Ik denk dat kinderen toch wel het een en ander mee krijgen door de voorbereidingen op school en de verhalen van de andere kinderen. Ook al mogen ze niet bij het feest aanwezig zijn. Kortom als jij toch kerst wil vieren, doe het dan lekker op een manier dat het voor jou en de kinderen prettig is. En heel veel mensen doen aan de kerst mee, door bijvoorbeeld een cadeautje of een kerstontbijt of een kerstboompje, terwijl ze niet in de achterliggende gedachte van kerst geloven...

Ik ben zelf geen ex-jehova getuige en ook geen ouder. Ik kan alleen dus van de zijlijn mijn mening geven. Aan de ene kant is het logisch dat je een soort leegte ervaart doordat je alle die festiviteiten niet hebt meegekrgen in je jeugd. Desondanks ga ik er van uit dat je ouders het beste met je voor hadden en dat zij er van overtuigd waren dat hun manier van opvoeden jouw uiteindelijk tot een goed en gelukkig mens zouden maken. Daarnaast weet je hoe het is om sober te leven, waardoor je misschien meer dan andere deze kerstdagen weet te waarderen. Waar het voor andere niet meer is dan twee dagen vreten, een verplicht uitje naar (schoon)ouders en veel (dure) kado's incasseren, heeft het voor jouw echt een betekenis. Ik denk dat de kerst voor jouw waardevoller is dan voor andere die doen alsof ze kerst heel belangrijk vinden, maar eigenlijk het eten en de kado's vooral belangrijk vinden en niet zozeer het samen zijn met familie en vrienden en ook een beetje denken om je medemens.

Wanneer je echt het gevoel hebt dat gemist te hebben dan zou ik er nu samen met je gezin het aller mooiste en gezelligste van maken. Zelf heb ik gelukkig wel van de mooie en leuke momenten van sinterklaas, kerst en verjaardagen mogen genieten. Waar ik werk wonen ook enkele johova getuigen. Wanneer ze jarig zijn zeggen ze dat ze het niet kennen om gefeliciteerd te worden, ik doe het met mijn collega's wel omdat we weten dat ze er stiekem wel van genieten. Wat is nou mooier om iemand een fijn moment te geven. Of het nou met kerst, sinterklaas of een verjaardag is. Geniet ervan.

Ik zou mijn kinderen benaderen om aan mijn geloof te blijven. Anders ben ik schuldig tegenover de Schepper (GOD)

Ouders die kinderen op deze manier opvoeden begrijpen niet wat ze hun kinderen laten missen. Uit ervaring weet ik wat het is dat je verjaardag vergeten wordt. Jouw gemis kan niet meer opgevuld worden, op geen enkele manier. Maar wat je wel kunt doen is van deze feestdagen, speciale dagen, te maken. Niet overdreven grote cadeaus, maar met een spannende manier van vieren. !!! Wij verstopten altijd cadeaus, maakten surprises en allerlei andere spannend dingen. Een week voor de verjaardag hingen we ieder dag een cadeau voor het achterraam, (aan touwtjes) Ze mochten wel knijpen, rammelen en voelen maar niet openmaken. Het waren dan kleinigheden of neppers, en dan maar raden.!!!!!! Op de verjaardag samen met het echte cadeau ook de kleine pakjes openmaken. Je zult zien dat jouw gemis op de achtergrond raakt en je kinderen leert dat je samen met weinig veel liefde kunt uitdragen..

Ik vind dat je moet staan voor waar je in gelooft (ik vind eigenlijk dat je niet(s) moet geloven, maar dat doet nu niet ter zake). Het zou toch raar zijn, als je vindt dat je op een bepaalde manier in de wereld moet staan en je leert je kind iets anders? Willem Alexander heeft toch ook van z'n opa geleerd dat alles mag, als de pers er maar geen lucht van krijgt...?

Voor een kind is alles goed als hij liefdevolle ouders heeft. De wereld van het kind is zijn omgeving, dus zijn ouders. Als een kind wat vraagt accepteert hij 'wat voor antwoord dan ook'. Ik begrijp dat het voor jou goed was vroeger. Alleen zou ik mij bedrogen voelen als je ouders alles aan de kant gooien en nu er op los leven. Waar hebben ze in geloofd? In de religie of in God? Naar mijn mening hebben kinderen recht op dit soort feesten. Het is goed voor hun ontwikkeling. Ze leven ergens naar toe, doen ervaringen op. Hoe je het ook viert, het is prachtig voor hen, zeker als je ze hierin betrekt. Maar het aller- allerbelangrijkste is: als er een feest is en er is liefde in huis, de liefde die de ouders daarin leggen, dan is het top. Als dit niet zo is, is het heel verdrietig en het zal de kindertjes niet gelukkig maken. Later zullen ze trieste herinneringen hebben, omdat de liefde en de veiligheid miste. Dus hoe het ook zij... laat er liefde zijn.

Het een en ander word voorgesteld als kinderen mishandeld zijn of worden als ze niet zouden mee doen aan deze feesten. Omdat de massa het doet? Word kerst zo nodig gevierd omdat het werkelijk de geboorte is van Jezus? Iedereen weet dat Jezus niet in de winter is geboren. Kerst was een oude traditie bij de heidenen. Het lichtjesfeest. Is kerst niet geworden tot een eet en drink festijn, waar de handel blij is met deze feesten. Kinderen wijs maken dat Jezus in december is geboren en Sinterklaas uit Spanje komt en als ze stout zijn, meegenomen worden, is dat dan geen bedrog tegenover je kinderen? Omdat het overigens zooo gezellig is? Moeten kinderen per se op hun verjaardag, sinterklaas en kerst wachten om een cadeau en gezelligheid te ontvangen? Moet het niet 365 dagen in het jaar kunnen? En zeker als het kind het verdient, niet hij als hij heel vervelend doet, maar toch weet dat hij die periodes toch een cadeau krijgt? Opvoeding gaat verder dan alleen die paar dagen in het jaar. Mensen willen graag geaccepteerd worden en doen wat anderen doen of niet doen. Heb een mening, maar laat het niet gevormd worden doordat anderen vinden dat je ook zo moet denken en/of doen.

Ik zou zo opvoeden met wat ik ook geloof, want anders zou ik ze iets vertellen wat ikzelf niet geloof en dat lijkt me nogal oneerlijk.

Ik heb zelf ook in zo'n gezin gezeten en mijn moeder is er ook onlangs mee gestopt, mijn pa al heel lang geleden. Mijn moeder heeft het heel netjes gedaan: vanaf de leeftijd dat we het zelf de kennis en het besef hadden van wat er allemaal te halen viel, zowel aan de ene kant als de andere, mochten wij zelf kiezen welke kant we op wilden, en daar heeft ze nooit moelijk over gedaan. Goede en open communicatie met je kinderen en ze een vrije wil laten behouden, zonder met boemannen zoals Satan, de hel en de dood te gaan strooien. Wij hebben tegenwoordig ook gewoon verjaardagen en feestdagen en moet zeggen dat ik het nooit echt gemist heb, maar iedereen vind het wel leuk dat we het nu doen.

PFFF, lijkt me moeilijk hoor, je ouders hebben je opgevoed volgens een bepaalde overtuiging, die ze vervolgens (op het moment dat je zelf een beetje zelf bewust ging kiezen en nadenken) niet waarmaakten....Heftig!! Ik merk dat ik bij het vieren van deze familliefeesten vaak het voorbeeld volg van mijn gezin/familie, omdat ik dat ken, en waardeer. JIj moet het wiel opnieuw zelf uitvinden, dat biedt kansen maar zal ook wel lastig zijn. Ik zou proberen goed te overleggen met je partner (als je die hebt) opwelke manier je deze feesten wil vieren. Een bepaalde traditie opbouwen is erg fijn en herkenbaar voor kinderen. Wij vieren bijvoorbeeld onze verjaardagen altijd met ontbijt in bed. Met zijn allen in het grote bed van papa en mama, daar wordt gegeten, en daar worden de kadootjes uitgepakt. Daarna pas aankleden en naar beneden waar de slingers hangen. De kinderen vinden dit heel leuk, en waarderen dit ook enorm. Sinterklaas wordt uitgebreid gevierd, een echte pakjesavond met liedjes, chocolademelk en pepernoten, en misschien zelfs hoog bezoek!! (nu ze nog klein zijn) Kerst staat voor ons in het teken van samen zijn met de rest van de familie, lekker eten, en de geboorte van Jezus. Er worden pertinent GEEN kadootjes gegeven, dat hoort hier niet bij. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn antwoord, veel succes, en maak er iets gezelligs van!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100