Als je in god gelooft, geloof je dan ook automatisch in de duivel?

Aangezien er bij elke godsdienst ook sprake is van een duivel, je krijgt die zal maar zeggen gratis bij. Is het dan zo dat als je in god gelooft je eigenlijk ook het bestaan van een duivel erkend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alles bestaat uit tegenpolen: Er is geen donker, zonder licht geen liefde zonder haat geen massa zonder ledigheid geen hoogte zonder diepte geen goed zonder kwaad. Vanuit dat licht bezien zal elke religie zijn demonen hebben. Is het koppelverkoop? Nee, eerder een logisch gevolg van de tegenpolen die nodig zijn om elkaar bestaansrecht te geven.

Ten eerste is er bij lang niet alle godsdiensten sprake van een duivel. Er zijn naar schatting wel tienduizend verschillende godsdiensten in de geschiedenis en het heden geweest waarvan veruit de meerderheid polytheistisch (geloof in meerdere goden) of animistisch (dieren, etc. bevatten allemaal onstoffelijke zielen). De duivel komt niet in de oorspronkelijke 5 boeken (de Torah of de Pentateuch) voor, die is er pas later bij verzonnen (in Job komt 'satan voor het eerst voor) omdat de priesters maar geen goed antwoord konden geven op de stelling 'als God alles is, dan komt het Kwaad ook van God. Ik wil niet het kwaad aanbidden.' Dat probleem komt bij al die andere godsdiensten die in het bestaan van meerdere goden geloofden niet voor. Toegevoegd na 44 seconden: (de pentateuch = eerste 5 boeken van de bijbel)

Tegenstellingen zijn er altijd. Heet en koud, haat en liefde, boven en beneden. Dus als je in God geloofd, krijg je de Duivel er bij. Ik zal je ook een voorbeeld geven waarom het zo belangrijk is dat die duivel er ook is. Als je heel erg ziek bent en je wordt weer beter, dan kun je je gezondheid heel erg waarderen, omdat je geleerd hebt wat het is om ziek te zijn. Zo is het ook bij de duivel, als je in zijn klauwen bent geweest, zul je het kwaad afzweren en God opzoeken.