Hoe vieren heel streng gereformeerden christelijke feestdagen, zoals bijv. Pasen en Kerst?

Omdat die vaak geen feest vieren, weet ik uit ervaring. Maar hoe doen ze dat dan bij feesten die bedoeld zijn om God te eren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hieronder de gang van zaken die bij een groot deel van de genoemde groep van toepassing is: Eerst Kerstdag: Twee keer naar de kerk. De kerkdiensten duren ongeveer 1,5 uur. Er blijft nog genoeg tijd over voor andere dingen. Vaak komen familieleden bij elkaar, om gezellig samen te zijn. Er wordt lekker gegeten, hoewel ik denk dat de maaltijd wat minder overdadig is dan bij veel andere mensen. Tweede kerstdag: Eén keer naar de kerk, 's morgens. In sommige gemeenten is dit geen gewone kerkdienst, maar een bijeenkomst die speciaal voor de kinderen georganiseerd wordt. Zij leveren vaak ook een bijdrage aan deze samenkomst. Vaak door te zingen, maar ook vaak door om beurten een tekst op te zeggen, wat bij elkaar dan een mooi geheel vormt. De rest van de dag wordt op een vergelijkbare manier ingevuld als eerste kerstdag, vaak met andere familieleden dan de dag ervoor. Kerst algemeen: Veel gereformeerden hebben geen kerstboom. Tijdens kerst draait het om de geboorte van Jezus, dat Hij op aarde gekomen is om de mensen gelukkig te maken. De kerstboom heeft daar niets mee te maken. Eerste paasdag: Is altijd zondag, daarom tweemaal naar de kerk. Voor de rest vaak weinig poespas, want dat is niet gebruikelijk op zondag. Wel vaak op familiebezoek. Tweede paasdag: 's Morgens naar de kerk, de rest van de dag kan naar eigen inzicht ingevuld worden. Hemelvaartsdag: 's Morgens is er een kerkdienst. De rest van de dag is vrij. Wel worden er regelmatig gezellige fietstochten of andere buitenactiviteiten voor kerkleden georganiseerd. Da's goed voor de onderlinge band, het is gezellig. 1e en 2e pinksterdag: Zie bij Pasen.

Bronnen:
mijn eigen manier van feestdagen vieren

Voor een groot deel in de kerk. Ze vieren wel feest maar niet uitbundig, maar sober en ingetogen. Een kerstdag zal vooral in het teken staan van het kerkbezoek en samenzijn met gezin en familie.

In ieder geval vaak zonder kerstboom en zeker zonder paastak. Soms hebben ze ook geen tv. Ze gaan zoveel mogelijk naar de kerk maar er is natuurlijk ook gewoon tijd voor gezelligheid, samen eten en voor een spelletje. Er wordt veel uit de bijbel gelezen en wellicht wordt er gezongen. De vrouwen kleden zich natuurlijk in rok en gaan met hoed naar de kerk.

veel naar de kerk gaan (nog meer dan de normale 2 a 3 keer) daarnaast zullen er enkele spelletjes worden gespeeld (zonder dobbelsteen, want dat valt onder gokken, klinkt raar maar ik weet dit van mijn grootouders die streng gereformeerd zijn.)

eerste paasdag, kerstdag en pinksterdag twee keer naar de kerk, eigenlijk is dat gewoon een zondag. er worden sowieso gen kado's gegeven of eitjes gezocht. er wordt wel wat lekkerder gegeten dan op de doorsnee zondag. er worden boeken gelezen, vaak gaat met tussen de ochtend en de avonddienst even slapen, om s'avonds fit in de kerk te zitten. tweede feestdagen zijn wat vrijer, vaak is er dan alleen in de ochtend een kerkdienst en wordt er dan wel een eindje gefietst of iets dergelijks. mijn moeder waste meestal wel op tweede feestdagen omdat met een groot gezin één dag niet wassen eigenlijk al niet echt kan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100