Hoe kun je, vanuit het Christendom gezien, het bestaan van andere godsdiensten verklaren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ieder volk dat zich zover heeft ontwikkeld dat er een besef van transcendentie is, een besef dat er meer is tussen hemel en aarde, heeft ook een godsdienst: een geheel van waarden en normen die een door een hogere macht worden beheerst. Er zijn natuurgodsdiensten, er is veelgodendom er zijn culturen waar men ""wegen"" heeft om tot het hogere te komen, zoals bv Boeddisme of Taoisme. Het Christelijk geloof is voortgekomen uit het Jodendom, waar de Wet het hoogste was, die gegeven was door de Ene God. Het hebben van maar een God is al bevrijdend t.o.v. volkeren die overal goden in zagen, wat doodvermoeiend en beangstigend kan zijn. Ik heb een rabbi van de Joodsliberale gemeente horen zeggen: binnen het Jodendom wordt Jezus gezien als een rabbi die flink aan de weg heeft getimmerd. En uiteraard is dat zo. Jezus hield onverkort aan de Wet, maar waarschuwde voor de navolging van de letter van de wet, en niet het zoeken van de zin en de betekenis van de wet. Vervolgens heeft hij een aantal heel belangrijke waarden voor ons voorgeleefd. Ik ben een christen en zo kijk ik er tegenaan. Het Christendom bestaat niet. Er is wel de verzameling van mensen die Jezus willen volgen. Er is allerlei cultuur onderzoek naar dit onderwerp gedaan. In de bibliotheek is er veel over te vinden. Op internet minder. Ik zal morgen in mijn eigen kast een boek zoeken om aan te bevelen. Toegevoegd na 10 uur: De klemtoon ligt op Het in de zin: Het Christendom bestaat niet. Alle dommen bestaan niet, maar zijn een verzamelnaam van buitenstaanders. Ik ben geen lid van het Christendom, maar een Christen, die het voorbeeld van Christus probeert, met heel veel vallen opstaan, en meestal lijkt het er niet op, na te leven.

In de Bijbel in het Oude Testament worden ook al volken genoemd met andere godsdiensten. Dat zijn dan volken die "afgoden"aanbidden. In het Nieuwe Testament worden de Joden genoemd die dan wel dezelfde God aanbidden maar toch geen Christenen zijn. De eerste Christenen waren Joden die in Christus geloofden. Met Pinksteren kregen de Christenen de boodschap om het geloof te verspreiden. Dat houdt in dat er mensen (met geloven) zijn die nog niet van Christus gehoord hadden. Ook waren er mensen die wel van Christus gehoord hadden maar er niet in geloofden en zelfs de Christenen vervolgden. De bekendste van allen is Saulus en pas toen hij op weg naar Damascus het licht zag, bekeerde hij zich en werd de beroemde apostel Paulus. In het woord bekeren zit ingesloten dat de Christen erkenden dat er ook mensen waren met andere geloven. Sommige stromingen in de Christelijke kerk zeggen dat Christenen "uitverkoren" zijn en dat de anderen dus pech gehad hebben.

Ja dat kan. Lees de bijbel maar zou ik zeggen. Sommige heidense godsdiensten zijn door mensen bedacht uit hun eigen begeerten, angsten of bijgeloof. Dit zie je keer op keer weer terugkomen in de bijbel. Sommige godsdiensten zijn door mensen dusdanig veranderd of verbasterd dat er vrij weinig van de originele boodschap over is. Het is grappig om te zien dat veel godsdiensten verspreid over de hele wereld veel verhalen delen(bijvoorbeeld de zondvloed). Dit duidt op een gemeenschappelijke bron van zo'n verhaal. Dit is een combinatie van de eerste twee. Ook staan er in de bijbel teksten die er op duiden dat het zoeken naar een hogere macht vastligt in de menselijke natuur. Dit is ook vrij logisch als je kijkt naar hoe en waarom de mensheid is geschapen.

Bronnen:
de Bijbel

Hetzelfde als je vanuit de Islam tegen andere godsdiensten aankijkt. Het ligt er net aan in welk werelddeel je woont en wat jouw achtergrond is. Het Christendom is de grootste en meest verbreide godsdienst ter wereld. De meeste Christenen zijn te vinden in Europa, de V.S., Midden-en Zuid Amerika en Australië. Ook in Afrika hebben de missionarissen hun sporen achtergelaten. In Azië heeft het Christendom de minste invloed gehad, uitgezonderd de Filippijnen en Zuid-Korea. Eigenlijk zou je dus niet het Christendom als alles omvattende religie moeten zien want als je het goed bekijkt is eigenlijk het Jodendom de religie van waaruit het geloven in één God ontstond. Het Jodendom is namelijk de oudste religie van de drie geloven die in één God geloofden. Het Christendom en de Islam zijn de twee anderen en deze stamden van het Jodendom af. Omdat jij in Europa woont waar het Christendom het meest verbreide geloof is, ga jij er dus vanuit dat er maar één godsdienst de ware is en elke andere telt eigenlijk niet mee. Zou je in Azië zijn geboren en met een heel ander geloof om je heen zijn opgevoed, zou je je misschien afvragen waarom er nog andere godsdiensten zijn buiten die godsdienst die bij jou het meest voorkomt. Dan zou je hier misschien ook een verklaring voor zoeken en zou het Christendom ook één van de velen zijn. Het feit ligt er dat Jesus van Nazareth een Jood was en na zijn herrijzenis zijn woord verspreid werd en vele aanhangers vond, deden de Romeinse keizer Constantijn de Grote het Christendom tot Staatsgodsdienst verheffen. Het Christendom werd dé godsdienst van het Romeinse Rijk en ging zo een grote toekomst tegemoet.

Bronnen:
http;//www.omgangsvormen.nl/wereld.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100