Ik heb wel eens gehoord over nieuw licht of voortschrijdend licht en die term gebruiken jehova's getuigen, kan iemand mij dit uitleggen?

het zal vast niet te maken hebben met een energie maatschappij

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

- Aan de term "nieuw licht" of "voortschrijdend licht", is niets geheimzinnigs aan. Het is gewoon fatsoenlijk ABN. - Met "nieuw licht" denk je maar eens aan: "er gaat me een lichtje op", m.a.w. - nu snap ik het al een beetje - nu begin ik het te begrijpen - er gaat me een lichtje branden - nu zie ik het wat duidelijker - het kwartjebegint te vallen! etc. (alleen het kwartje van Kok niet) - "voortschrijdend licht" is heel mooi gezegd en is meer bedoeld als: Wanneer iets begint te dagen zul je door verdieping; stap voor stap steeds dichterbij het betreffende onderwerp kunnen komen, ofwel er verder in kunnen doorontwikkelen. Men had ook "voortschrijdend inzicht" kunnen gebruiken wat veel voorkomt in organisaties; maar "licht" klinkt wat stichtelijk-er; maar iedereen kan en mag al de voornoemde termen gebruiken. - Gaat er nu een lichtje bij je op? Da's dan heel mooi en de bron is van mijzelf. Toegevoegd na 1 dag: - Enkele reacties hadden liever dat ik met mijn uitleg in het algemeen, over de begrippen van "Nieuw- of voortschrijdend licht", me toch in het bijzonder moet richten op de moet richten op de gemeenschap van de JG. - Het was juist dat wat ik probeerde te vermijden, daar men dan ongemerkt daarmee op glad ijs gaat begeven. Inzichten zijn vaak afhankelijk van de bestaande persoonlijkheidstypen zoals de gevoels-, gedreven-, analytische- of elitairetypen. -Nou... voor deze keer dan een voorzichtige poging; let wel... het is mijn inzicht! Inzichten behoren de weg te volgen van begrijpen zonder opgelegde dogma's, gewogen en gefilterd door een eerlijk en natuurlijk proces van logica, in zoverre dat men daartoe in staat is. - Wanneer of politieke, of religieuze gemeenschappen je met hun inzichten proberen op te voeden, het desnoods als een wetmatigheid gaat beschouwen tot zelfs sancties toe; dan is er volgens mij iets mis! - Accepteer alleen controleerbare wezenlijke dingen dan, wat men door transparant denken tot een beslissende bewuste keuze doet komen. Doe gemaakte keuzes nooit op slot. Tijden veranderen en wij met hem. - Voor hen die nog op zoek zijn naar het grote geluk nog dit: •Geluk kan alleen voortkomen uit hard werken en tevreden zijn met wat je hebt. •Geluk bestaat niet; wel gelukkige momenten. Laat het voortschrijdend licht over jouw levenspad zodanig schijnen, dat je al van ver af de obstakels ziet om ze tijdig te kunnen ontwijken. Groetjes cf.

Voortschrijdend licht is bijbelkennis waarover men progressief inzicht verwerft. De bijbelse gedachten hierachter vindt je onder andere in de bijbelboeken Daniël 12:9, 10 en Spreuken 4:18

In de loop van de tijd gaat men de betekenis van wat in de Bijbel staat steeds beter begrijpen. Dat is 'voortschrijdend licht'. Soms betekent dat een grote verandering van inzicht over een bepaald punt. Dat wordt bedoeld met 'nieuw licht'. Omdat sommige punten niet direct duidelijk zijn, of omdat het inzicht erover verandert, hebben Jehovah's Getuigen geen vaststaande 'leer' (of dogma's).

Nee het heeft zeker niet te maken met een energie maatschappij. Nieuw licht of voortschrijdend licht wordt gebruikt omdat er bepaalde dingen in de bijbel eerst overschaduwd waren door een sluier. Als deze sluier wordt opgelicht dan kun je spreken van nieuw licht. Om het simpel te houden, bepaalde dingen in de bijbel worden gedurende de tijd duidelijker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100