Waar komt de hoofddoek vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Uit de koran. Daar staat dat het "vrouwelijk schoon" moet bedekt worden. Hiermee wordt enkel de borsten en de heupen bedoelt, maar dit werd verkeerd geïnterpreteerd.

Hij werd ook gebruikt tegen de felle scherpe zandkorrels die opstoven in de woestijn.

In de middeleeuwen was het bij christenen ook de gewoonte om een hoofddoek te dragen. Hoofd/haar te bedekken als teken van kuisheid. Nonnen doen dit nog steeds.

Hoofdbedekkingen en sluiers kwamen in het Nabije Oosten al ver vóór het begin van onze jaartelling voor. Dus ook ver voor het ontstaan van de islam, want Mohammed leefde van 570 tot 632. Dat de islam de sluier overnam had dan ook meer te maken met traditie dan met voorschriften in de Koran. De sluier vormt een praktische bescherming tegen zowel de felle zon en woestijnzand als tegen ongewenste intimiteiten. Hij werd dan ook een symbool van kuisheid. Wat dat betreft moet je niet vergeten dat ook christelijke nonnen tot voor kort identieke kledingvoorschriften kenden. Ook bij hen moest alle hoofdhaar aan het oog worden onttrokken door een kap, een hoofddoek of een sluier. Ook de bruidssluier herinnert daar nog aan. Uit interviews blijkt dat islamitische voruwen die voor hoofddoek of sluier kiezen dit ervaren als een bijzonder prettig non-verbaal communicatiemiddel. Voor hen is de hoofddoek niet alleen een uiting van religiositeit, maar ook een belangrijk middel om afstand te scheppen en daarmee een stukje eigen wereld te claimen. In hun optiek is dit kledingstuk niet onderdrukkend, maar juist bevrijdend. Lees verder maar even wat er bij http://www.goeievraag.nl/vraag/hoofddoek-weggeweest-nederland.28638 geantwoord is, dat licht het ook al toe.

Bronnen:
http://www.ontsluiert.nl/nl/index.php?opti...

meestal staat dat op het label. 'made in.....' hier kan je aan zien waar de hoofddoek vandaan komt.

Uit Egypte De oudste hoofddoek die we kennen komt uit Egypte. Een nemes is een soort hoofddoek die door farao's in het oude Egypte werd gedragen en waarmee ze hun goddelijkheid wilden tonen. Het dragen ervan was ook enkel voorbehouden aan farao's. Een Nemes werd getooid met de twee heraldische dieren van Opper-Egypte (de gier) en Neder-Egypte (de cobra). De hoofddoek was ter bescherming van de zon, die erg heet was in het Oude Egypte. Ook uit het Jodendom Volgens de Kethuboth, fol. 7, kol. 1., moet men van de vrouw scheiden en verliest de vrouw haar huwelijksdeel als zij buiten verschijnt met haar hoofd onbedekt. Orthodox-joodse vrouwen dragen dan ook vaak een hoofddoekje. In het orthodoxe jodendom bedekken vrouwen vanaf het huwelijk hun haar; ongetrouwde meisjes doen dat niet. Gescheiden vrouwen blijven hun haar wel bedekken. Joodse vrouwen kunnen kiezen tussen een pruik of hoofddoekje; sommigen dragen een pet of hoedje. Daarnaast de Islam De moslima's die in het openbaar een hoofddoek (hijab of hidjaab of jilbab) dragen, doen dit veelal omdat zij menen dat dit een islamitisch voorschrift is. Zij baseren zich daarbij op ayaat uit de Koran, Soera Het Licht 31 en Soera De Partijscharen 59. Hoewel daar niet letterlijk staat dat het haar bedekt moet worden, wordt dit door Koranexegeten doorgaans op deze wijze uitgelegd. En niet te vergeten mijn moeder. De hoofddoek is in Nederland en minder vaak ook in België een kledingstuk bij autochtone vrouwen bedoeld om het hoofd te beschermen tegen de regen. Ook als onderdeel van klederdracht komt de hoofddoek nog voor. Een voorbeeld hiervan is de Zeeuwse kap. Bij klederdracht zijn echter wel religieuze factoren van invloed geweest.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofddoek

De eerste hoofdbedekking die in de bijbel wordt vermeld, is de hoofddoek die Rebekka omsloeg toen zij Isaäk ontmoette (Ge 24:65). Het hier gebruikte Hebreeuwse woord is tsa‧ʽif′, dat elders met „sjaal” is vertaald (Ge 38:14, 19). Dat Rebekka deze „hoofddoek” droeg, was kennelijk een teken van haar onderworpenheid aan Isaäk, haar verloofde.

Ik heb het opgezocht .De meeste hoofddoeken komen van C & A . 'n klein percentage van Zeeman . Ik heb er destijds zelf een gemaakt. zie foto .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100