Bestaat er een determinatietabel voor het christendom?

Ooit was er één christelijk geloof. Dit heeft allerlei afsplitsingen gekregen. Volgens mij begon het met het verschil tussen Katholieken en Protestanten. Daarna kwam de afsplitsing met Anglicanen aan de ene kant en Gereformeerden, Vrijgemaakten en Jehova's aan de andere kant. Is daar een determinatietabel voor (in de vorm van een stamboom)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rooms-Katholieken zijn niet zulke "afsplitsers" dus de afscheidingen zijn vooral te vinden in het protestantisme. Hieronder een kaartje van de hoofdstromingen. http://home.student.utwente.nl/j.w.dijkshoorn/debeheersingvoorbij/kerkgeschiedenis.html Natuurlijk kan die kaart 10 keer zo groot zijn, want nog steeds zijn er afsplitsingen, en er zijn ook genoeg afsplitsingen geweest in het verleden die niet op deze kaart staan. Zo zal er vast nog wel ergens in Zeeland een "Vrij Gereformeerde Gemeente buiten verband volgens de leer van Ds. Klaassen" te vinden zijn, en ook Evangelische kerken zijn er in alle soorten en maten. Deze kaart geeft de hoofdlijnen.

Een volledige tabel van alle afsplitsingen zou te veel omvattend zijn. Alleen op het eiland Tholen al heeft elk dorp zijn eigen variant. Je kunt wel documentatie vinden over de kerkgeschiedenis in Encyclopedieën en op internet.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerkgeschiedenis

Je vergeet de eerste splitsing : het schisma. Dat was de splitsing tussen de orthodoxen en de katholieken. Dit gebeurde voor het protestantisme. (1054)

Er bestaat vast wel een dik boek waarin alle zg. 'denominaties' besproken worden. Ze passen beslist niet in een eenvoudige 'determinatietabel'. Al in de eerste eeuw waren er afsplitsingen. Er werd zelfs al in de Bijbel over geschreven. De eerste grote afsplitsing van het echte Christendom vond plaats toen keizer Constantijn samen met een aantal geestelijk leiders de katholieke kerk oprichtte. Daaruit ontstonden Rooms, Grieks en Oosters katholicisme. De katholieke inquisitie heeft eeuwenlang allen die er anders over dachten (ook degenen die werkelijk Jezus Christus wilden volgen) nagejaagd. Dat wil echter niet zeggen dat er in de middeleeuwen geen 'protestanten' bestonden, maar ze werden pas 'zichtbaar' in de tijd van Luther en Calvijn.