Waarvoor worden er in RK gebieden crucifixen langs de weg geplaatst?

Ik kom net terug van een vakantie uit Limburg en zag vaak kruisbeelden/crucifixen langs de weg. Ik heb dit ook vaak in Duitsland en Oostenrijk gezien. Waarvoor is dat eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste van die kruisbeelden zijn ter bescherming van de weg/het kruispunt. Meestal staan deze kruisbeelden dan ook aan de rand van het dorp of bij kruisingen. Het gaat dan om flinke kruizen. Ook zie je kleinere kruisen, meestal in de berm. Als er namen bij staan, dan is er een dodelijk ongeval gebeurd en is er iemand overleden.

Ik dacht altijd ter nagedachtenis aan iemand die daar overleden is door een verkeersongeval. Een soort gebedsplekje.

Dat is in Brabant ook wel te zien. Maar dan minder pompeus. Het gaat dan vaak om mensen die daar zijn overleden.

Dat zijn wegkruizen. Een wegkruis is een in katholieke streken veel voorkomend gedenkteken, meestal in de vorm van een kruis langs wegen en straten. Naar verluidt worden ze neergezet naar aanleiding van dodelijke ongevallen op de plaats waar het wegkruis is neergezet. Wegkruisen bestaan in houten, gietijzeren en stenen varianten. In Nederland komen ze vooral in Limburg veel voor.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wegkruis

Dit komt uit het RK geloof, soms is er ook echt een kapel, die soms opgedragen is aan een bepaalde heilige. Je kan er dus bidden en/of een kaarsje aansteken.

Het zijn inderdaad herdenkingskruizen ter nagedachtenis aan een overledene. Dit kan ten gevolge van een ongeval zijn, maar er zijn er ook nog waar in de oorlog verzetsstrijders zijn geexecuteerd.

Alleen als er een naam is vermeld heeft een wegkruis betrekking op een overledene of een ongeval. Deze kruizen komen bijna niet voor. Zie bron1 Een wegkruis is een religieuze uiting. Het herinnerd de voorbijganger aan Christus die aan het kruis is gestorven. Een wegkruis of een kapelletje werd geplaatst door een rijke persoon, of door een buurtvereniging die daarvoor geld inzamelde. Ook komen "moordkruizen" voor. Deze gedenken de persoon die op deze plek is vermoord. Zie bron2

Bronnen:
http://www.google.com/search?hl=nl&q=moord...
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=wegkru...

Soms staan ze daar omdat ze er al lang staan. Iemand kreeg in vroeger tijd een religieuze drang en wilde met een kruis te plaatsen een plaats in de hemel verdienen. Soms geven zij ook de plaats aan van een ongeval of gebeurtenis.

vooral geloofsuiting,plekken,meestal bij splitsingen of kruisingen,om even te verpozen en stil te staan bij zijn/haar geloof. de gedenkkruisen daar waar ongelukken gebeurd zijn ,zijn van een andere orde,.

Daar leven veel Rooms Katholieken en daar, waar een crucifix of een beeld met kruis, soms een klein kapelletje staat, daar is ooit iets bijzonders gebeurd wat de mensheid nog steeds niet met feiten of wetenschappelijk onderboude kritieken kunnen weerleggen. Dus laten ze deze beeltenissen staan omdat, ze wetenschappelijk nog steeds niet het tegendeel hebben kunnen bewijzen. Hoop je voldoende op de hoogte te hebben gebracht, zoniet je laat het maar weten op mijn e-mail. Groetjes 1sb Toegevoegd na 7 uur: Zo als bijvoorbeeld de drie kinderen die onder een grote eik Heilige Maagd Maria zouden hebben gezien en aan niemand de verschijning mochten door vertellen. Dit zou nog net voor de Gouden Eeuw zich hebben afgespeeld. Zo kan ik nog een voorbeeld noemen, zelf ben ik altijd naar de kerk gemoeten tot mijn 12 jaar maar ik moest wel van school en zo liep dat door tot mijn 16 jaar ben er dan ook gelijk mee opgehouden omdat ik moest kon ik geen geloof meer opbrengen en dus lange tijd niets aan gedaan maar goed. Toch reed mijn vader naar een dorpje in Frankrijk (we waren op vakantie daar) en jawel ik moest mee ik verveelde me dood en verstond er geen klap van (Latijn en Frans) mijn moeder had achter in de kerk een wens gedaan die later is uitgekomen, het betrof hier ook een kerkje waar al eerder een bepaalde gebeurtenis had plaatsgevonden en mijn vader wist alleen met mijn moeder waar dat was. Ik meen dat het Bailleux was. 1sb

Bronnen:
Zelf ondervonden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100