Waarom toon je in een kerk eerbied door je schoenen/pet (etc) uit/af te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

In de kerk hoef je je schoenen niet uit de doen. Als je als toerist een grote kerk of kathedraal binnenstapt (om die te bezichtigen of een kaarsje te branden), is het wel zo respectvol om je pet / hoed / muts af te zetten. Dat is gewoon een teken van respect voor de religie, voor God, voor de gelovigen. Maar er zijn kerkgenootschappen in Nederland waar het dragen van een hoed voor een vrouw juist weer verplicht is, bijvoorbeeld tijdens de diensten van bepaalde streng christelijke stromingen in de gereformeerde kerk. Daar ben je als vrouw of meisje respectloos bezig als je géén hoedje draagt. Ook in de synagoge is het dragen van een hoofddeksel de gewoonte. Joodse mannen dragen een keppeltje, uit eerbied voor God. Zij vinden het respectloos om zonder hoofddeksel voor God te verschijnen. In een moskee moet je wel je schoenen uittrekken. Ook in een Boeddhistische tempel draag je geen schoenen. Waarom dit allemaal zo is? Traditie, cultureel zo gegroeid!

In het NT staat dat er een zekere orde is, God-Jezus-man-vrouw. de vrouw toont haar onderdanigheid aande man door het dragen van een hoofddeksel, liefs geen hoed, want dat is juist een teken van trots en verheerlijking, en het moet juist nederigheid bewerkstelligen. De gerechtvaardigde man wordt gezien als gelijkwaardig aan Jezus en moet daarom juist blootshoofds bidden etc.

Voor de schepper (mocht die al bestaan) toon je gewoon eerbied. Je buigt, je knielt, je slaat een kruis, je zet je pet af en doet je schoenen (moskee) uit. In Japan gaat ook niemand met zijn schoenen aan naar binnen en dan spreek je overe gewone particuliere personen. Laat staan t.o. de schepper. En niet vergeten te buigen in Japan.

Je komt in "het huis van God". Als je in iemands huis komt doe je , als je fatsoen hebt, ook je berenmuts , oorkleppen, wanten,bivakmuts af / uit . Dat is 'n vorm van eerbied voor de bewoner . Toegevoegd na 1 minuut: Als iemand op het boerenland woont , trek je OOK je blubberschoenen uit .

Hoofdbeddeking (pet) is aso, en het is meer van de isam en dus niet bij een kerk denk ik.