Wie bepaalt dat,: afkloppen op blank hout, wel bij geloof is en waarom is het christen/ moslim, enz geloof dat niet?

Het is toch niet bewezen dat het een wel werkt en het ander niet? het tegendeel is ook niet bewezen. en eigenlijk heb ik het dus niet alleen over, afkloppen op blank hout, maar dus ook over de andere dingen waarvan word gezegd dat het "bij" geloof is? dus wie en waarom is dat zo?

Toegevoegd na 15 minuten:
al die andere dingen worden bestempeld als bij geloof, waarom niet de geloven waar mensen b.v. een kerk voor hebben gebouwd? dat is toch ook oud?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bijgeloof: niet onder een ladder doorlopen, geen zwarte kat je pad laten kruisen, vrijdag de 13e ongeluksdag. Kan zo nog wel even doorgaan. Vroeger dacht men dat die dingen allemaal ongeluk brachten. Zo ook het afkloppen op hout, men dacht dat ze zo het ongeluk konden afkloppen en hopen op geluk. Toegevoegd na 1 minuut: en overmoedige uitspraak doen zonder op hout af te kloppen, kan niet veel goeds betekenen. Deze vorm van bijgeloof heeft zowel een christelijke als een heidense oorsprong. Voor de heidense oorsprong moet men teruggaan naar de tijd van de Germanen. De boom was voor hen de aardse belichaming van hun goden. Men geloofde dat bomen de woonplaats waren van vele goden. Druïden voltrokken bezweringen en rituelen bij de heilige bomen. Wanneer de Germanen door demonische krachten werden bedreigd met een bepaald ongeluk, moesten ze hout aanraken; het was immers goddelijk. Hout nam de boze geest op en zond hem de grond in. De christelijke oorsprong vindt men bij de kruisiging van Jezus. Als men overmoedig was geweest, dan moest men een houten kruis aanraken als herinnering aan de nederigheid waartoe Jezus opriep. Overmoedig zijn betekende niet alleen het noodlot tarten, het was tevens een zonde. Het hout behoort wel aan een aantal voorwaarden te doen; het moest ongeverfd zijn en alleen eiken-, wilgen- of appelboomhout was hiervoor geschikt.

Het verschil tussen geloof en bijgeloof zit erin dat een geloof een antwoord geeft op levensvragen en sleutelmomenten, zoals geboorte, dood, onstaan, etc. Een bijgeloof, zoals kloppen op blank hout, zwarte katten etc., zijn kleine 'geloven' die geen antwoord geven op een levensvraag of sleutelmoment, maar terugkomen in een alledaagse situatie, vaak om geluk aan te trekken of ongeluk af te stoten. Het verschil zit dus niet in het geloven, want dat doe je bij zowel geloof als bijgeloof, maar in de omvang ervan.