Humanistisch Islam??

Ik heb pas geleden iemand ontmoet. Zij zegt dat ze een moslima is, maar wel humanistisch. Ik heb geen idee wat ik daarr van moet denken. Wie weet er meer over de humanistische kan van de Islam?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Islam heeft wel degelijk een aantal interpretatie die overeenkomen met humanistische waarden: - het niet opleggen van je eigen geloof - zorg voor armen en zieken - respect voor vrouwen (jajaja heel controversieel, een aparte discussie waard) - afwijzen van rücksichtloos kapitalisme Humanistische moslims interpreteren de Koran, de Hadith (overlevering) en de Fiq (rechtstraditie) niet zozeer letterlijk, maar vanuit deze waarden. Overigens hebben zij het in de moslinmwereld vaak niet makkelijk. Een bekend, tragisch, voorbeeld was Nasr Abu Zayd. http://en.wikipedia.org/wiki/Nasr_Abu_Zayd#Books_in_English

mijn ouders zijn moslim maar wat zij altijd tegen mij hebben gezegd is je moet eerst in jezelf geloven god komt daarna wel mijn ouders vinden god minder belangrijker dan mij en mijn toekomst dus als je moslim bent ben je niet altijd "hoofdoekje" 'vrouwen thuis niet naar het werk" enz. mijn moeder heeft geen hoofdoekje en werkt op een school maar sommige mensen zeggen dan dat wij weer geen goeie moslims zijn maar dat is hun probleem niet de mijne mischien vind je dit antwoord minder belangrijk als ik zeg dat ik twaalf ben maar ok mertcan 12 jaar Toegevoegd na 1 uur: ik probeer ook duidelijk te maken dat de meeste moslims van Nederland de hoofddoeken kant kiezen maar er zijn ook moslims die de manier van mijn familie kiezen en de meeste zeggen dan wat zij van de geloof overkrijgen ik hoop dat het niet heel vaag is misschien kan ik het vertellen met een verhaaltje: vroeger op de basisschool hadden we twee allochtone kinderen de een was ik en een andere jongen op de eerste schooldag van groep 8 gingen we kennis maken met de docent bij de andere jongen kwam er een heel ander verhaal en bij mij een heel ander verhaal (over het geloof thuis) ik hoop dat het nu iets duidelijker is en trouwens ik zit nou 1e jaar gymnasium. (een beetje stoer doen mag toch wel :))

Het humanisme hanteert niet de koran en zeker niet de vijf zuilen. De eerste zuil " er is een god en dat is Allah". ( iets in die geest) heeft ook weinig met het humanisme te maken, humanisten zijn meer bezig met het geloof vanuit hunzelf dan vanuit God. Naar mijn mening slaat het haaks op elkaar, ik heb er ook nog nooit van gehoord!

Een humanist heeft geen geloof, dus een humanistische moslim bestaat niet. Moslim is een geloof en geen land/streek van herkomst.

Een humanist gelooft in de mens en niet in een god. Dus een humanistische moslim, jood of christen kan eigenlijk niet. Waarschijnlijk bedoelt ze te zeggen dat ze gematigd (menselijk) is en niet fundamentalistisch of radicaal. Humaan betekent menselijk. Vandaar de vergissing denk ik.

Humanisme en Koran gaan niet samen, lees de Koran maar op na.

De koran en bij uitbreiding de hadith is een verzameling teksten waar je alles mee kunt bewijzen, alle wegen mee uitkan. Wat je ook wil bewijzen, je vindt het gegarandeerd in de Koran of Bijbel. Daarom moet je naar de praktijk kijken. Zijn de islamitische landen toonbeelden van verdraagzaamheid, van menslievendheid. Hoe worden anders-gelovigen of niet-gelovigen in die landen behandeld? Niet bepaald humanistisch, denk ik zo. Wil je weten of je pudding gelukt is? Proef er dan van. Wil je weten of een religie humaan is, kijk dan naar haar praktijk. Met andere woorden: een humanistische islam is net zo waarschijnlijk als droog water.

ieder mens,heeft de mogelijkheid in zich,welk geloof hij ook aanhangt,zich humanistisch,menselijk te gedragen.

Jah ik denk dat ze zich vergist had.Oftewel bedoelt ze: ze is moslima maar gematigd. Oftewel ze is ongelovig gematigd. Ofwel is ze moslima maar praktiseert ze het niet waardoor dat ze zegt dat ze humanistisch is. Ach ,het is voor elk mens anders :). Humanisme kun je eigenlijk verder en verder onderverdelen. Er zitten er verschillende aspecten in het humanisme dat in de Islam aanwezig is. Dus je kunt deels humanistisch zijn maar eigenlijk is dat ook weer absurd ,want alle belangrijke leefaspecten van een humanist is aanwezig bij een echte moslim of moslima.

Toen ik ooit vertelde dat ik vegetariër was maar wel vis at, kreeg ik regelmatig kritiek van niet vegetariërs: een echte vegetariër eet geen vis. Anders ben je niet consequent. Doodziek werd ik er van. Er zijn toch geen wetten en regels voor vegetariërs? Waarom corrigeren anderen je als je vanuit bepaalde waarden wilt leven? Die gaan je dan uitleggen wat jouw principes moeten zijn. Anders doe je het niet goed – of erger. Alsof principes chemische stoffen zijn die kunnen ontploffen als je ze bij elkaar doet. Dat is natuurlijk onzin. Alle religies zijn samengesteld uit oude en nieuwe waarden. Soms tegengestelde principes. Binnen een groep of kerk zijn er natuurlijk afspraken waar je je aan moet houden. Binnen die groep zal men elkaar corrigeren. Maar als buitenstaanders dat doen .. .. absurd! Er is dan echt gewoon vrijheid van godsdienst hoor. Er zijn al heel lang christenen die het humanisme bestuderen en onderzoeken. Dat bestaat in elke religie. Ik hoop dat veel moslims dat gaan doen want het is een belangrijke manier om fundamentalisme te bestrijden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100