Wat is het verschil tussen een kathedraal en een domkerk?

Ik ben een tijdje terug in Florence geweest, hier staat een enorm mooie dom, nu valt het mij op dat er maar een beperkt aantal domkerken zijn. Wat is precies het verschil tussen een domkerk, kathedraal en een gewone kerk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dom is een leenwoord vanuit het Latijn. In het Italiaans is het duomo. Vertaald naar het Engels is dat cathedral... Er is dus geen verschil, behalve dan het deel van de wereld waar je je bevindt.

Het woord kathedraal stamt af van het Latijnse woord cathedralis, en wordt gebruikt om de hoofdkerk van een bisdom aan te duiden; dit is de kerk waar de bisschopszetel (in het Latijn cathedra) staat. In sommige talen is het woord 'dom' (in het Latijn domus) synoniem voor kathedraal; het betekent altijd ‘bisschoppelijke hoofdkerk’. In Nederland zijn 7 kathedralen: Utrecht - St. Catharina Groningen - St. Jozef Haarlem - Sint Bavo Rotterdam - HH. Laurentius en Elisabeth Breda - H. Antonius van Padua Den Bosch - St. Jan Evangelist Roermond - Sint Christoffel

Bronnen:
http://www.kathedraal.nl/

Heb onlangs een rondleiding gehad in de sint Christoffelkathedraal in Roermond, en daar werd ons verteld dat het woord kathedraal afkomstig is van het Latijnse cathedra, wat zetel betekent. Een kathedraal is dus de hoofdkerk van een bisdom, waar de katheder, oftewel zetel, van de bisschop staat.

Een kathedraal is (en dus niet was) de hoofdkerk van een bisdom. Het is de kerk waar een bisschop zetelt. Een dom kan ook een voormalige kathedraal zijn.

Bronnen:
http://www.isidorusweb.nl/asp/default.asp?...